Proprietatea intelectuală. Acordarea drepturilor patrimoniale cuvenite în temeiul unui contract de cesiune a brevetului de invenţie. Expirarea duratei de protecţie a brevetului ca urmare a neachitării taxelor de protecţie de către persoanele interesate. Decăderea titularului brevetului de invenţie din drepturile conferite de brevet.
Prin cererea introductivă , reclamantul IGD a chemat în judecată pe pârâtele SC CER şi EMR şi a solicitat obligarea acestora la plata estimativă a sumei de 150.000 RON reprezentând drepturi de pe perioada 1.01.2008 – 31.01.2008.
În motivarea cererii a arătat că este moştenitorul autorului IG care a avut calitatea de autor al invenţiei ,,Cupă pentru excavator ,, .
Că, dreptul al eliberarea brevetului de invenţie a fost cesionat fostei CNLO prin contractul de cesiune nr. 3333/19 mai 1999, stabilindu-se prin această convenţie drepturile ce se cuvin autorilor invenţiei .
Prin sentinţa civilă nr. 91/13.04.2009 acţiunea reclamantului a fost respinsă .
S-a reţinut că pe întreaga durată de valabilitate a brevetului de invenţie titularul datorează anual taxe de menţinere în vigoare a acestuia şi că neplata acestor taxe atrage decăderea titularului din drepturile ce decurg din brevet, în temeiul art. 43 alin. 2 şi 3 din Legea 64/1991.
De asemenea, s-a mai reţinut în temeiul art. 39 alin. 3 din legea 64/1991 că taxa de menţinere în vigoare poate fi plătită de orice persoană.
Din adresa OSIM rezultă că taxele legale de menţinere în vigoare a brevetului pe care se întemeiază drepturile din litigiu nu au fost achitate şi astfel brevetul a devenit neprotejat , titularul fiind decăzut din dreptul conferite de brevet. Plata taxelor se putea realiza de orice persoană interesată , iar autorii invenţiei care aveau această calitate ,puteau să achite taxele prevăzute de lege pentru menţinerea în vigoare a brevetului de invenţie şi pentru perceperea beneficiului ce rezulta din contractul de cesiune.
Valabilitatea contractului de cesiune corespunde valabilităţii brevetului de invenţie , astfel că brevetul nemaifiind valabil , nu mai este valabil nici contractul de cesiune şi nu există temei juridic pentru obligaţiile solicitate de reclamant.
Odată ce brevetul de invenţie a devenit neprotejat , invenţia poate fi exploatată liber de oricine , fără ca ceai care pretind că au un drept asupra invenţiei să poată solicita despăgubiri pentru folosirea acesteia .
Sentinţa civilă nr. 91 din 13 aprilie 2009 pronunţată de Tribunalul Gorj în dosar nr. 15628/95/2008.
28 aprilie 2008 Întocmit ,
Magistrat ,
Nicoliţa Şuvagău