Potrivit dispoziţiilor art. 302 ( 1) pct. c Cod procedură civilă, cererea de recurs va cuprinde, sub sancţiunea nulităţii motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul şi dezvoltarea lor, sau, după caz, menţiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat.
Dispoziţiile art. 304 pct. 9 din acelaşi cod stabilesc că modificarea unor hotărâri se poate cerere când hotărârea pronunţată este lipsită de temei legal ori a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii (Decizia nr. 850 / 26 octombrie 2010 a Curţii de Apel Ploieşti – Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie).
Prin decizia civilă nr. 850 pronunţată la 26 octombrie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins excepţia lipsei calităţii procesuale active a recurentului-reclamant şi a inadmisibilităţii recursului, invocate de intimata-pârâtă, a respins ca nefondat, recursul declarat de reclamantul AR, împotriva deciziei civile nr. 151 din 8 aprilie 2010 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, în contradictoriu cu pârâta SG şi a luat act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.
Curtea, având în vedere dispoziţiile art. 137(1) Cod pr. civilă s-a pronunţat mai întâi asupra excepţiilor invocate de intimată prin întâmpinare , pe care le-a respins având în vedere următoarele:
Excepţia lipsei calităţii procesuale este o excepţie absolută întrucât vizează lipsa unei condiţii de fond a exerciţiului dreptului la acţiune.
Pentru a putea fi însă analizată în recurs este necesar ca instanţa să fi fost legal investită cu soluţionarea excepţiei, or, în cauză pârâta nu a exercitat calea de atac a apelului şi nici în recurs nu poate fi supusă controlului o atare solicitare invocată „ omisso medio”.
Cât priveşte excepţia inadmisibilităţii recursului faţă de nulitatea înscrisă în art. 304 pct. 9 Cod pr. civilă, aceasta nu poate fi primită, întrucât, recurentul formulând prezenta cale de atac a invocat cazul de modificare mai sus arătat ceea ce presupune analizarea de către instanţa de control a eventualelor motive de nesocotire a unor dispoziţii de drept în soluţionarea cauzei.
În considerarea celor mai sus arătate, Curtea a constatat că legalitatea deciziei atacate nu a fost afectată, motiv pentru care a respins recursul declarat de reclamant, luându-se act că intimata nu solicită cheltuieli de judecată.