R O M Â N I A
JUDECĂTORIA C-JUDETUL DOLJ
Sentinta civila Nr. 2428/2011
Şedinţa publică de la 28 Noiembrie 2011
Completul compus din:
PREŞEDINTE Mioara Popescu
Grefier Mihai Adrian Popa
Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta PA si pe paratii SL si SE, avand ca obiect iesire din indiviziune
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns parata lipsa fiind reclamanta reprezentata de av L M si paratul.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral de grefierul de sedinta dupa care instanta apreciind cauza in stare de judecata a acordat cuvantul in fond.
Av L M pentru reclamanta a solicitat admiterea in principiu a actiunii, sa se dispuna efectuarea unei expertize tehnice topografice, pentru stabilirea situatiei juridice a terenului in suprafata de 545 mp si suprafata totala de teren aflata in indiviziune, coproprietarii terenului.
Parata SE a solicitat respingerea actiunii.
JUDECATA
Reclamanta PA a chemat in judecata pe paratul SL solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna iesirea din indiviziune in ce priveste suprafata de 198 mp teren aflat sub imobilul situat in C, str Teilor nr 16 si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea in fapt a actiunii a aratat ca a dobindit prin contract de vanzare cumparare aut nr 1183/21,11,1977 la Notariatul de stat Bailesti, impreuna cu sotul sau PG, in prezent decedat, de la vanzatoarea GA o parte din casa de locuit compusa din doua camere, hol, vestibul si pivnita (partea dinspre mizanoapte), dar si terenul aferent acestei parti din cladire in suprafata de 545 mp.
Vanzarea s-a facut in baza autorizatiei de vanzare nr 38 din 03,11 emisa de Consiliul Popular C, aceasta autorizatiei avand la baza memoriul tehnic ce mentioneaza suprafata totala a imobilului 198 mp si suprafata ce se instraineaza 108,6 mp, adica 51 % din total.
A mentionat ca suprafata de teren dobindita prin contractul de vanzare cumparare de 545 mp a intrat in proprietatea statului iar in baza cererii formulata le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra acestui teren prin Ordinul prefectului nr 121/26,04,1996.
Suprafata de teren de sub partea din cladire ce le-a fost instrainata nu a fost evidentiata distinct in contractul de vanzare cumparare, aceasta este parte a suprafetei aflata in proprietatea sa de 545 mp, insa regimul sau juridic este de proprietate in indiviziune. A mai aratat ca paratul detine cealalta parte din cladire care ramasese in proprietatea vanzatoarei GA si ca a formulat cererea de iesire din indiviziune avand interesul de a intabula dreptul de proprietate, cererea sa fiind respinsa tocmai datorita acestei stari in indiviziune asupra terenului.
In drept si-a intemeiat actiunea pe dispoz art 875 cod civil.
Anexat a depus la dosar contract de vanzare cumparare incheiat la 21,11,1977, Ordinul prefectului nr 121/26,04,1996, autorizatie pentru instrainare (anexa nr 20) emisa de Consiliul Popular al Orasului C la data de 04,11,1977, memoriul tehnic, referatul nr 1091/26,10,2009 si incheierea nr 52747/04,11,2009 emise de OCPI Dolj, certificat de mostenitor nr 210/01,09,2009 emis de BNP din C in succesiunea defunctului PG decedat la data de 18,12,2008.
Paratul a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii.
In fapt a motivat ca in anul 1995 a cumparat de la familia RC si C, teren si casa cu subsol si parter, cladirea face corp comun in parti inegale cu alte 4 proprietati si are iesire atat in str Teilor cat si in str C Stere. Toate cele 5 proprietati sunt delimitate prin pereti despartitori la casa si prin garduri si intrari separate, asa cum au fost cumparate, pe portiuni, cu privire la teren. A mentionat ca in contractul sau de vanzare cumparare nu este specificat faptul ca imobilul este in indiviziune.
Anexat a depus la dosar contractul de vanzare cumparare aut nr 2485/29,08,1995 la Notariatul de Stat Local Bailesti, schita parcelara a imobilului.
In cauza a fost introdusa in calitate de parata SE, aceasta fiind coproprietara a imobilului impreuna cu sotul sau SL.
Din actele si lucrarile dosarului instanta a retinut ca reclamanta si sotul sau PG, decedat, au dobindit in proprietate prin contractul de vanzare cumparare aut nr 1183/21,11,1997 la Notariatul de Stat Bailesti, imobilul situat in C, str Teilor, nr 16 compus din o parte din casa (partea dinspre miazanoapte), cuprinzand doua camere, hol, vestibul si pivnita.
Terenul aferent acestei parti din cladire in suprafata de 545 mp a trecut in proprietatea statului.
Din intreaga casa a ramas nevanduta partea dinspre miazazi compusa din doua camere, hol, bucatarie, WC, la parter si 3 camere si doua holuri, la subsol.
Aceasta parte din imobil, compusa din suprafata de 255 mp teren impreuna cu casa, parter si etaj, a fost dobindita in proprietate de catre parati prin contractul de vanzare cumparare aut nr 2485/29,08,1995 emis de Notariatul de Stat Local Bailesti.
In baza Lg 18/1991 s-a atribuit in proprietate privata familiei PG si PA terenul in suprafata de 545 mp, indiviziune, situat in intravilanul mun C, str Teilor, nr 16, prin Ordinul prefectului nr 121/26,04,1996.
Prin incheierea nr 52747/04,11,2009 a OCPI Dolj, s-a respins cererea reclamantei privind intabularea dreptului de proprietate in cartea funciara deoarece suprafata terenului de 545 mp este in indiviziune, cu mentiunea de a se identifica intreaga suprafata si proprietarii imobilului in indiviziune, pentru a se intocmi documentatia corespunzator.
Astfel conform documentatiei cadastrale si actului de proprietate, indiviziunea nu se refera la suprafata de 198 mp teren aflat sub imobil, astfel cum gresit a sustinut in actiune reclamanta ci la suprafata de 545 mp, aferenta partii din cladire, cumparata de aceastia, prin contractul de vanzare cumparare.
Notiunea de indiviziune este proprie numai acelei proprietati comune care are ca obiect o universalitate de bunuri sau cel putin o masa de bunuri distincta si autonoma din punct de vedere juridic.
In speta partile nu au dobindit prin cumparare in indiviziune imobilul teren. Atat reclamanta cat si paratii au proprietati individuale, terenul prevazut in actele de proprietate este individualizat, imprejmuit si delimitat prin vecinatati, paratii se invecineaza in partea de nord cu reclamanta si de asemenea au stapanit in mod individual de la data dobindirii partea din casa si terenul pe care l-au cumparat fiecare.
Prin urmare terenul nu reprezinta proprietate comuna pentru a se putea solicita iesirea din indiviziune.
De altfel la data de 14,11,2011, prin note de sedinta reclamanta a solicitat instantei sa efectueze demersuri catre Prefectura Dolj prin adrese, in vederea stabilirii suprafetei totale de teren aflata in indiviziune, din care face parte suprafata de 545 mp pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate reclamantei, precum si persoanele fizice ce au calitate de coproprietari.
In conditiile in care s-a dovedit ca reclamanta si paratii nu stapanesc in indiviziune terenul, dar in actul de proprietate al reclamantei s-a facut mentiunea ca suprafata de 545 mp pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate acesteia este in indiviziune, o astfel de cerere vizeaza o modificare a actului de proprietate care se poate realiza pe calea procedurii speciale prevazuta de Legea fondului funciar si nu pe calea actiunii de iesire din indiviziune.
In raport de aceste considerente instanta apreciaza neintemeiata actiunea reclamantei, urmand sa o respinga.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Respinge actiunea civila formulata de reclamanta PA cu domiciliul in C str Teilor, nr 16, judet Dolj, impotriva paratilor SL si SE cu domiciliul in C str Teilor nr 16A, judetul Dolj.
Sentinţă cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţa publică de la 28 noiembrie 2011
PREŞEDINTE, Grefier,
Mioara Popescu Mihai A Popa
Red 5 ex/20,12.2011
MP/MP