Simulatie. Lipsa de interes a reclamantului Simulaţie


Tip: sentinta

Nr. 172/16.02.2011

Autor: Judecatoria Adjud

Simulatie. Lipsa de interes a reclamantului

Prin sent.civ. nr. 172/16.02.2011, Judecatoria Adjud a admis exceptia lipsei de interes si a respins actiunea in constatarea simulatiei contractului de vanzare-cumparare cu usufruct viager, formulata de reclamantul C.V. impotriva paratilor C.A., C.I., C.T., ca lipsita de interes.

Pentru a pronnunta aceasta solutie, instanta a avut in vedere ca reclamantul, in calitate de fiu al vanzatorilor C.A si C.V, potrivit dispozitiilor Codului civil, pana la proba contrara, are calitatea de mostenitor rezervatar al defunctei C. V. din cei doi vanzatori doar aceasta fiind decedata.

Prin art. 845 C.civ. s-a stabilit in favoarea mostenitorilor rezervatari, o prezumtie de gratuitate in privinta unor acte in aparenta cu titlu oneros, prevazand ca va fi adaugata la masa de calcul valoarea bunurilor pe care defunctul le-a instrainat unui succesibil in linie dreapta, in schimbul unei rente viagere sau cu rezerva uzufructului.

Astfel, legea a instituit in favoarea reclamantului o prezumtie de gratuitate a actului facut de autorii sai in conditiile prevazute de art. 845 C.civ., rasturnarea acesteia revenind celorlalti mostenitori sau parti interesate, motiv pentru care reclamantul nu justifica un interes in promovarea prezentei actiuni.