SUCCESIUNE. LEGATAR UNIVERSAL. EXERCITAREA UNEI ACŢIUNI PATRIMONIALE. CALITATE PROCESUALĂ ACTIVĂ.


Potrivit dispoziţiilor art. 888 Cod civil, legatul universal este dispoziţia prin care testatorul lasă după moartea sa, unuia sau mai multor persoane, universalitatea bunurilor sale.

Legatarul universal, preluând patrimoniul defunctului, care cuprinde o universalitate de drepturi şi obligaţii, preia şi dreptul de a exercita toate acţiunile patrimoniale pe care autorul său le-ar fi putut exercita, dacă ar fi fost în viaţă.

Aşadar, în exercitarea unei astfel de acţiuni – având ca obiect un bun imobil pretins a fi aparţinut defunctului – legatarul universal are calitate procesuală activă.

Prin cererea înregistrată sub nr. 2.466/1998 pe rolul Judecătoriei Giurgiu, reclamanta C.M. a chemat în judecată pe pârâţii R.A. «E» Giurgiu, Consiliul

Local Giurgiu şi Direcţia Finanţelor Giurgiu, solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce o va pronunţa, să constate că imobilul situat în str. Maxim Gorki nr. 39, trecut fără titlu în patrimoniul statului, a fost proprietatea numitului R.M., decedat, şi să stabilească dreptul de proprietate al reclamantei asupra acestui imobil, în calitate de unic moştenitor testamentar al defunctului.

Prin sentinţa civilă nr. 3.093/1998, Judecătoria Giurgiu a respins acţiunea reclamantei, reţinând că aceasta, în calitate de moştenitoare testamentară, nu are calitate procesuală activă, deoarece are vocaţie doar la bunurile mobile şi imobile aflate în patrimoniul defunctului la data decesului acestuia.

Apelul declarat de reclamantă împotriva sentinţei a fost respins, ca nefondat, prin decizia civilă nr. 169/1999 a Tribunalului Giurgiu, cu motivarea că imobilul în litigiu nu se afla în patrimoniul defunctului la data decesului acestuia, aşa încât apelanta, în calitate de legatar universal, nu poate pretinde mai mult decât i-a lăsat defunctul prin testament.

Curtea de Apel Bucureşti – secţia a IV-a civilă a admis recursul declarat de reclamantă şi, în baza art. 304 pct. 9 Cod procedură civilă, a casat decizia pronunţată de tribunal.

Pentru a hotărî astfel, Curtea a reţinut că, potrivit dispoziţiilor art. 888 Cod civil, legatul universal este «dispoziţia prin care testatorul lasă după moarte-i, la una sau mai multe persoane universalitatea bunurilor sale». Prin urmare, legatarul universal are vocaţie la întreaga moştenire; patrimoniul succesoral cuprinde o universalitate de drepturi şi obligaţii, pe care legatarul universal le preia, printre care şi dreptul de a exercita toate acţiunile patrimoniale pe care autorul său le-ar fi putut exercita, dacă ar fi fost în viaţă.

Considerând că, prin hotărârile pronunţate în cauză instanţele au soluţionat greşit cauza pe cale de excepţie, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind transmiterea succesorală, Curtea a casat decizia tribunalului, a admis apelul şi, în baza art. 297 Cod procedură civilă, a desfiinţat sentinţa, cu trimiterea cauzei spre rejudecare la judecătorie.

Procedând astfel, Curtea a arătat că, întrucât cauza a fost soluţionată pe excepţie şi se impune trimiterea ei spre rejudecare la instanţa de fond, motivul de casare întemeiat pe dispoziţiile art. 304 pct. 11 Cod procedură civilă nu va mai fi analizat. Acest motiv privea situaţia de fapt, respectiv aspectele de fond referitoare la legalitatea titlului statului asupra imobilului în litigiu, aspecte ce vor fi lămurite de instanţa de trimitere, cu ocazia rejudecării. (O.S.M.)

(Ssecţia a IV-a civilă, decizia civilă nr. 2.805/1999)