Succesiune. Testament. Substituţie fideicomisară. Nulitate parţială


Dacă un conţine o substituţie fideicomisară, această dispoziţie este lovită de nulitate absolută, potrivit art. 803 din Codul civil.

Sancţiunea este însă aplicabilă numai cu privire la această dispoziţie, astfel încât testamentul va fi valabil pentru celelalte liberalităţi făcute cu respectarea prevederilor legale.

(Decizia nr. 2964 din 9 noiembrie 2001 — Secţia a 111-a civilă)

Prin Decizia civilă nr. 2292/A din 28.06.2001, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a lll-a civilă, a fost respins apelul declarat de pârâta V.M. împotriva Sentinţei civile nr. 14738 din 16.11.2000, pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, prin care a fost admisă acţiunea formulată de reclamanţii l.l. şi I.N., având ca obiect partajul succesoral.

Pentru a pronunţa această decizie, instanţa de apel a reţinut că existenţa unei dispoziţii posibil anulabilă într-un testament nu poate duce la nulitatea întregului act care exprimă voinţa autorului testamentului, aşa cum e cazul testamentului datat 25.12.1994.

împotriva acestei decizii pârâta V.M. a declarat recurs, susţinând, în esenţă, că atât instanţa de fond, cât şi cea de apel au greşit atunci când au ignorat şi au înlăturat motivul de apel referitor la nulitatea absolută a testamentului olograf, invocat în cauză de reclamant.

în acest sens, recurenta precizează că nulitatea absolută a testamentului în întregul său izvorăşte din existenţa unei substituţii fideicomisare, prohibită expres de art. 803 din Codul civil.

Recursul este nefondat, pentru următoarele considerente:

Examinând conţinutul testamentului olograf, Curtea constată că menţiunea făcută în ultima parte a testamentului, în sensul că, “după moartea soţiei, să rămână tot la nepot”, nu poate duce în nici un caz la nulitatea întregului testament, care conţine şi alte dispoziţii, făcute cu respectarea legii, cu privire la imobilele ce a dorit autorul testamentului să le lase moştenire, şi care exprimă voinţa reală a acestuia.
Prevederile textului invocat de recurentă, art. 803 din Codul civil, au în vedere numai anumite dispoziţii ce nu pot produce efecte juridice, dar nu pot duce în nici un caz la nulitatea întregului act, aşa cum este cazul testamentului defunctului l.l.

Aşa fiind, în baza art. 316 coroborat cu art. 296 din Codul de procedură civilă, recursul urmează a fi respins ca nefondat.