Testament. Revocare expresă sau tacită. Retractarea revocării. Condiţii


Potrivit prevederilor art. 920 C. civ., revocarea expresă a unui se poate face printr-un alt testament sau printr-un înscris revocator, care nu cuprinde şi legate, respectiv un înscris care nu îndeplineşte pe deplin cerinţele prevăzute de art. 802 C. civ., pentru a fi socotit testament.

Spre deosebire de revocarea expresă, revocarea tacită poate rezulta din incompatibilitatea sau contrarietatea dispoziţiilor a două testamente succesive, în conformitate cu prevederile

art 921 C. civ., fie din înstrăinarea bunului ce face obiectul legatului, potrivit art. 923 din acelaşi cod.

Primul testament lăsat de defunct a fost revocat tacit prin întocmirea unor testamente ulterioare, care au avut ca obiect acelaşi legat universal, acordat altor persoane, iar acestea din urmă au fost, la rândul lor, revocate expres. în aceste condiţii, revocarea tacită iniţială a rămas nemodificată, în lipsa unor elemente de natură a demonstra neîndoielnic interventia unei retractări a acesteia.

C.S.J., decizia nr. 1912/1992, în Succesiunea şi partajul succesoral, p. 140

Potrivit prevederilor art. 920 C. civ., revocarea expresă a unui testament se poate face printr-un alt testament sau printr-un înscris revocator, care nu cuprinde şi legate, respectiv un înscris care nu îndeplineşte pe deplin cerinţele prevăzute de art. 802 C. civ., pentru a fi socotit testament.

Spre deosebire de revocarea expresă, revocarea tacită poate rezulta din incompatibilitatea sau contrarietatea dispoziţiilor a două testamente succesive, în conformitate cu prevederile art. 921 C. civ., fie din înstrăinarea bunului ce face obiectul legatului, potrivit art. 923 din acelaşi cod.

Astfel, revocarea intervine dacă cel de al doilea testament nu se referă la aceleaşi bunuri cuprinse în primul testament şi priveşte alte persoane.

Din împrejurarea relevată în speţă, în sensul că toate celelalte testamente au fost revocate în mod expres, cu excepţia primului testament, care a fost revocat numai tacit, nu trebuie să se tragă concluzia că, revocându-se şi ultimul testament, a „reînviat” primul testament, având loc, astfel, o pretinsă retractare a revocării.

In cazul în care primul testament a fost revocat tacit prin întocmirea celorlalte testamente, care au avut ca obiect acelaşi legat universal, acordat în mod succesiv altor persoane, revocarea tacită iniţială a rămas nemodificată, lipsind elemente de natură a demonstra că ulterior a avut loc pretinsa retractare a revocării.

în raport cu particularităţile testamentului ca act unilateral de voinţă, nu este de conceput ca un înscris care a devenit ineficient să-şi producă efecte numai datorită desfiinţării actului prin care a fost declarat ineficient. Numai în prezenţa unei manifestări de voinţă, indiferent sub ce formă ar fi, din care să rezulte intenţia menţinerii dispoziţiilor luate prin testamentul revocat, acesta va putea să-şi producă efectele.