Titlu executoriu – act autentificat de notarul public ce constata o creanţa certa, lichida si exigibila (art. 66 din Legea nr. 36/1995) Contestaţie la executare


În speta, prin actul aditional vizat, a fost partial modificat antecontractul initial, sub aspectul suprafetei promise spre vânzare, el introducând un nou termen (prelungit) pentru perfectarea vânzarii, cu posibilitatea prelungirii si acestuia, dar si un pact comisoriu de gradul 4, ce contine conventia partilor cu privire la situatia neexecutarii de catre promitentii-vânzatori a obligatiei de a perfecta vânzarea, cu notificarea datei catre promitenta – cumparatoare, cu 30 zile înainte.

Pactul comisoriu prevede si posibilitatea promitentei – cumparatoare de a alege între doua solutii de abordare a raportului juridic dintre ea si promitentii – vânzatori, în situatia neîndeplinirii de catre acestia a obligatiei de a face si anume:

-fie sa solicite instantei pronuntarea unei hotarâri care sa tina loc de contract de vânzare – cumparare,

-fie sa considere antecontractul de plin drept desfiintat somându-i pe promitentii – vânzatori ca, în termen de 2 zile, sa restituie avansurile din pret pe care le-au primit si, în solidar, o suma cu titlu de daune interese.

Expirând termenul convenit pentru perfectarea vânzarii, fara ca promitentii – vânzatori sa fi facut demersuri pentru prelungirea lui, cu argumente de neculpabilitate, promitenta – cumparatoare a activat cea de-a doua solutie permisa de amintitul pact comisoriu si care reprezinta constatarea de catre notarul public a unei creante certe, lichide si exigibile si a momentului în care aceasta creanta devine exigibila.

Astfel, actul aditional raspunde cerintelor de a fi titlu executoriu, în baza art. 66 din Legea 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala.