Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 1068 din 4 mai 1998 (dosar nr. 637/1998)
Potrivit art. 3 din Codul de procedură civilă, curţile de apel judecă în primă instanţă procesele şi cererile în materie de contencios administrativ privind actele de competenţa autorităţilor administraţiei publice centrale, prefecturilor, serviciilor publice descentralizate la nivel judeţean, ministerelor şi celorlalte organe centrale ale autorităţilor publice judeţene şi ale municipiului Bucureşti.
Legea nr. 29/1990 privind contenciosul administrativ are rolul de a apăra persoanele fizice şi juridice împotriva actelor administrative nelegale ale autorităţilor publice; această lege cu caracter general se aplică ori de câte ori prin legi speciale nu se prevede o procedură deosebită de control judiciar al actelor administrative.
Din categoriile de acte care însă nu pot fi supuse controlului în contencios, potrivit art. 2 lit. c din această lege, fac parte şi actele administrative pentru desfiinţarea sau modificarea cărora se prevede, prin lege specială, o altă procedură judiciară.
Or, în cauză, nu suntem în prezenţa unui act administrativ. Petentul fiind încă salariat,reclamă nerespectarea de către conducerea unităţii a unor clauze din contractul de muncă. Prin urmare, fiind în prezenţa unor raporturi de muncă, potrivit art. 174 din Codul muncii, litigiile în legătură cu încheierea şi executarea contractului de muncă ca şi contestaţiile împotriva desfacerii contractului de muncă sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti, iar potrivit art. 1 din competenţa aparţine judecătoriei, astfel că în mod corect Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti.
In consecinţă, urmează a se dispune că soluţionarea cauzei este de competenţa Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti, căreia i se va trimite dosarul.