C. proc. civ., art. 364 lit. f)-i)
Hotărârile arbitrare pot fi anulate numai pentru unul sau mai multe dintre motivele limitativ prevăzute de art. 364 lit. a)-i) C. proc. civ. Motivele de anulare privesc condiţiile de formă ale hotărârii arbitrale. şi nu modul în carc Tribunalul arbitral a soluţionat fondul pricinii, inclusiv stabilirea cheltuielilor de judecată ce vor fi suportate de părţi.
în privinţa motivului de anulare prevăzut de dispoziţiile art. 364 lit. f). în mod greşit susţine contcstatoarea-pârâtă că instanţa arbitrală a dat mai mult decât s-a cerut, în condiţiile în care reclamanta şi-a precizat cererea sa la data de 2 noiembrie 2006. prin care a solicitat obligarea pârâtei la plata sumei de 7.142 lei noi, cu dobânda legală, menţiune ce se regăseşte şi în cuprinsul hotărârii atacate. Astfel, acest motiv, în condiţiile în carc nici nu este dezvoltat de cătrc contestatoarea-pârâtă. nu a putut fi primit.
în ceea ce priveşte cel de-al doilea caz de anulare invocat de contestatoare, instanţa a apreciat că motivele invocate de către aceasta nu pot fi încadrate în dispoziţiile art. 364 lit. i) C. proc. civ. Conform art. 364 lit. i) C. proc. civ., hotărârea arbitrală poate fi desfiinţată dacă aceasta încalcă ordinea publică, bunele moravuri ori dispoziţii imperative ale legii. ()r, în perimetrul motivului de anulare a hotărârii arbitrale prevăzut de art. 364 lit. i) ultima teză, invocat de contestatoare, nu se includ criticilc cu privire la stabilirea situaţiei de fapt pe larg evocată de aceasta, cu privire la interpretarea şi aplicarea prevederilor legale dispozitive, ci numai criticilc cu privire la încălcarea dispoziţiilor imperative ale legii, independent de situaţia de fapt stabilită.
în cauza de faţă nu s-a constatat încălcarea unei dispoziţii imperative a legii în sensul celor arătate, întrucât dispoziţiile din Codul civil privitoare la interpretarea convenţiilor părţilor şi aprecierea probelor nu sunt de ordine publică, nu privesc bunele moravuri şi nici nu sunt imperative, astfel că acţiunea în anulare întemeiată pe prevederile art. 364 lit. i) C. proc. civ. este neîntemeiată, deoarece nu are acoperire în conţinutul concret al contestaţiei.
De asemenea, instanţa a apreciat că. din momentul în care părţile au semnat actul de misiune din data de 12 octombrie 2006. prin care au acceptat ca soluţionarea punctelor litigioase stabilite (printre care şi stabilirea obiectului cauzei, a sumei datorate reprezentând prejudiciul creat prin neexecutarea în mod corespunzător a obligaţiilor asumate prin contractul de intermediere vânzare-cumpărare în domeniul imobiliar, aprecierea probatoriului) să se facă în baza Codului de procedură arbitrală al Curţii de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie laşi. care prevede şi judecarea în echitate, contestatoarea-pârâtă nu poate invoca în acest moment încălcarea dispoziţiilor referitoare la interpretarea voinţei părţilor şi administrarea probatorii lor. atâta vreme cât arbitrii sunt limitaţi doar la obiectul dedus judecăţii lor. fără a se avea în vedere momentele procedurale ale formulării pretenţiilor.
Cu alte cuvinte, în accepţiunea legiuitorului, soluţionarea litigiului la tribunalul arbitral constituie o judecată în fond. iar acţiunea în anulare, fiind o calc de atac. nu poate determina o reexaminare cu caracter devolutiv. în consecinţă, problemele legate de administrarea probelor şi de concludenţa lor nu pot fi examinate, întrucât acestea vizează judecata în fond.
Autorizaţia dată arbitrilor prin actul de compromis de a judeca în echitate lasă toată libertatea arbitrilor de a judeca după conştiinţa lor. în această situaţie, arbitrii nu sunt
ţinuţi să îşi sprijine soluţia lor pe probatoriile ce li se tac şi nu sunt ţinuţi nici de obiecţiile în drept.
in consecinţă, acţiunea în anulare împotriva hotărârii arbitrale nr. 8/2007. pronunţată de Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie laşi, a fost respinsă, sentinţa comercială nr. 2270 din 2 octombrie 2007. pronunţată de tribunalul laşi. rămasă irevocabilă prin decizia nr. 236 din 12 mai 2008 a Curţii de Apel Iaşi.
Trib. laşi, sent. com. nr. 2270 din 2 octombrie 2007 (rămasă irevocabilă prin dec. nr. 236 din 12 mai 2008 a C.A. laşi. s. com.).
în Jurindex