Acţiune în anularea hotărârii arbitrale, întemeiată pe dispoziţiile art. 364 lit. f) şi i) C. proc. civ.


C. proc. civ., art. 341, art. 358. art. 364 lit. f) şi i)

Prin sentinţa comercială nr. 11401 din 5 octombrie 2007, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a Vl-a comercială, s-a dispus respingerea acţiunii în anulare formulate de B.T.C. în contradictoriu cu SC E.H.C. SRL, ca nefondată.

Instanţa a reţinut că în cauză nu sunt incidente motivele de nulitate invocate de petentă, întrucât reclamanta nu a probat că părţile au hotărât prin convenţia arbitrală normele de procedură aplicabile, conform art. 341 C. proc. civ., astfel încât Tribunalul arbitral poate reglementa procedura de urmat aşa cum va socoti, potrivit art. 341 alin. (1) C. proc. civ.

De asemenea, s-a apreciat că în cauză nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 7201 privind concilierea directă în procedura arbitrală.

Tot astfel, instanţa a reţinut că Tribunalul arbitral s-a pronunţat asupra cererii principale, a analizat cererea prin prisma probelor administrate, fiind întrunite condiţiile faptului juridic licit invocat, astfel că în cauză nu sunt incidente dispoziţiile art. 364 lit. 0 C. proc. civ.

Hotărârea arbitrală criticată prin prisma motivului de nulitate prevăzut de art. 364 lit. i) nu încalcă ordinea publică, bunele moravuri ori dispoziţiile imperative ale legii.

Reclamanta a invocat faptul că în mod greşit a fost obligată la plata valorii aşa-zisclor îmbunătăţiri, deoarece, pe de o parte, aşa cum rezultă din prevederile contractuale, oriec dotare sau amenajare trebuia efectuată cu acordul proprietarului – art. 6 din contract iar, pe de altă parte, locatorul nu suportă cheltuielile de exploatare, taxele de întreţinere şi reparaţii curente.

Tribunalul a reţinut că instanţa arbitrală a analizat probele administrate, clauzele contractuale invocate de petenta din prezenta cauză, pronunţând o soluţie în conformitate cu propria convingere. Articolul 35811 C. proc. civ. prevede că aprecierea probelor se facc

de arbitrii potrivit intimei lor convingeri. Astfel, instanţa arbitrală a calificat drept investiţie modificarea efectuată de reclamantă pe perioada locaţiunii în ccea ce priveşte tâmplăria bunului închiriat şi a apreciat că locatorul şi-a exprimat acordul tacit cu privire la investiţie. Aprecierile tăcute de arbitru cu prilejul soluţionării cauzei reflectă interpretarea clauzelor contractuale şi a comportamentului părţilor.

Soluţionând cauza potrivit propriei convingeri, în baza probelor administrate, şi aplicând principiul îmbogăţirii fără just temei, instanţa arbitrală, prin hotărârea pronunţată. nu a adus atingere bunelor moravuri, ordinii publice sau dispoziţiilor imperative ale legii. Este adevărat că între părţi s-au derulat relaţii contractuale, dar instanţa arbitrală a verificat şi a constatat incidenţa unui fapt juridic – extracontractual.

C.A. Bucureşti, s. a Vt-a com., dec. nr. 338 din 19 martie 2008. în Jurindex