Acţiune pentru constatarea nulităţii unor acte administrative. Lipsa reclamaţiilor administrative prealabile. Inadmisibilitate


Faţă de împrejurarea că reclamantul nu a depus reclamaţiile administrative prealabile, pentru a se verifica dacă a solicitat constatarea nulităţii proceselor-verbale de punere în posesie, acţiunea va fi respinsă, ca inadmisibilă.

(Secţia de administrativ, sentinţa nr. 5/1998)

Prin cererea înregistrată la data de 15.10.1997, reclamantul I.D.G. a chemat în judecată pe pârâtul M.M.N., în calitate de preşedinte al Comisiei de aplicare a Legii nr. 18/1991 a comunei Snagov, judeţul Ilfov, solicitând constatarea nulităţii următoarelor acte administrative eliberate unor persoane pe terenul intravilan situat în satul Snagov, judeţul Ilfov, teren ce de drept îi aparţine: 1. procesul-verbal de punere în posesie nr. 5.728/5.10.1995, emis pe numele B.E. şi EA.; 2. procesul-verbal de punere în posesie emis pe numele P.M.

La termenul din data de 10.12.1997, reclamantul a depus o precizare a acţiunii, în sensul că pârâţii în prezenta cauză sunt: Comisia Locală de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al comunei Snagov, judeţul Ilfov, B.E., EA., P.M. şi M.M.N. – primarul comunei Snagov.

Instanţa a acordat un ultim termen pentru ca reclamantul să depună la dosar reclamaţiile administrative prealabile.

în baza materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Prin sentinţa civilă nr. 1.076/28.04.1992, pronunţată de Judecătoria S.A.I. (învestită cu formulă executorie) s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate al numiţilor I.D.G., I.E.E., I.I.F. şi I.L.S. cu privire la suprafaţa de 9.473 m.p. teren intravilan, situat în comuna Snagov, SAI. Prin sentinţa civilă din 22.11.1995, pronunţată de Tribunalul Municipiului Bucureşti – secţia contencios administrativ a fost obligată Comisia Locală Snagov să pună în posesie pe reclamantul I.D.G. pe suprafaţa de 9.473 teren, în intravilanul comunei Snagov, pe amplasamentul ce rezultă din vechile acte de proprietate (enumerate în cuprinsul sentinţei nr. 1.076/1992 a Judecătoriei Buftea). Deşi i s-a pus în vedere să depună reclamaţiile administrative prealabile, înregistrate sub nr. 515 şi 896/24.03.1997 şi nr. 976/17.03.1997, la Primăria comunei Snagov, reclamantul nu s-a conformat dispoziţiilor instanţei. în schimb, s-a depus o reclamaţie administrativă, înregistrată sub nr. 3.478/9.10.1997, Ia aceeaşi primărie, care nu are relevanţă pentru speţa de faţă.

La termenul de judecată din data de 7.01.1998, pârâtele B.E. şi E.A. au invocat excepţia lipsei reclamaţiei administrative prealabile pentru capetele 1 şi 2 de cerere, şi excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului, întrucât nu este singurul îndreptăţit să solicite anularea procesului-verbal de punere în posesie.

Faţă de împrejurarea că reclamantul nu a depus reclamaţiile administrative prealabile indicate de instanţă, pentru a se verifica dacă a solicitat constatarea nulităţii proceselor-verbale de punere în posesie, emise pe numele B.E., E.A. şi P.M., instanţa urmează să respingă capetele 1 şi 2 din cererea precizată, ca inadmisibile, ca o consecinţă a admiterii excepţiei lipsei reclamaţiei administrative prealabile, invocată de pârâtele E.A şi B.E., în baza art. 5 din Legea nr. 29/1990.

Având în vedere că oricine poate invoca constatarea unei nulităţi absolute (în condiţiile în care justifică un interes), tribunalul apreciază că se impune respingerea excepţiei lipsei calităţii procesuale active a reclamantului pentru formularea capetelor 1 şi 2 din cererea precizată, ca neîntemeiată. Interesul reclamantul din speţa de faţă constă în vătămarea dreptului său de proprietate, recunoscut de lege, prin acte administrative (procese-verbale de punere în posesie).