Anularea acţiunii ca insuficient timbrată. Nelegalitate


– Legea nr. 146/1997

Din economia legii, rezultă că nu poate fi anulată ca nelegal timbrată acţiunea pentru care s-a achitat taxa judiciară de timbru la Trezoreria Statului dar în contul Primăriei, aşa cum era corect până la data de 25 mai 2008, întrucât organele financiare care încasează taxele de timbru au atribuţia şi obligaţia de a da destinaţia pe care legea o instituie.

Din economia legii, rezultă că nu poate fi anulată ca nelegal timbrată acţiunea pentru care s-a achitat taxa judiciară de timbru la Trezoreria Statului dar în contul Primăriei, aşa cum era corect până la data de 25 mai 2008, întrucât organele financiare care încasează taxele de timbru au atribuţia şi obligaţia de a da destinaţia pe care legea o instituie.

(Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 108/2009,

nepublicată)

Prin sentinţa civilă nr. 4602 din 03.12.2008 pronunţată de Judecătoria Bistriţa s-a anulat ca insuficient timbrată acţiunea civilă (în fapt acţiunea comercială) formulată de reclamanta SC V. SRL Beclean împotriva pârâtei SC A. A. SA Bucureşti.

împotriva acestei hotărâri a declarat recurs reclamanta.

Recursul este fondat, însă pentru motivele ce se vor arăta în continuare.

Analizând sentinţa atacată prin prisma motivelor de recurs invocate cât şi sub toate aspectele, potrivit disp. art. 3041 C. pr. civ., tribunalul constată că instanţa de fond a pronunţat o hotărâre nelegală, făcând o aplicare greşită a dispoziţiilor legale privitoare la taxele de timbru în raport de datele concrete din dosar, astfel că este dat motivul de casare prev. de art. 304 pct. 9 C. pr. civ., şi cum instanţa a soluţionat cauza fără a intra în cercetarea fondului, în temeiul disp. art. 312 alin. 1 şi 5 C pr. civ., se va admite recursul, se va casa sentinţa atacată şi se va trimite dosarul la aceeaşi instanţă pentru judecarea pe fond a acţiunii.

Tribunalul constată că la data înregistrării acţiunii, 27.05 2008, conform rezoluţiei judecătorului de serviciu, s-a anexat la acţiune şi ordinul de plată nr. 1153 din

26.05.2008, pentru suma de 2.681 lei achitată la Banca Unicredit Tiriac cu titlu de „taxă judiciară de timbru”, ia Trezoreria statului, pentru Primăria Bistriţa.

De asemenea, la precizarea de acţiune făcută prin notele de şedinţă referitoare la cuantumul dobânzilor solicitate de 15181 lei, s-a depus copia ordinului de plată din data de 07.11.2008, pentru suma de 959,10 lei achitată prin aceiaşi bancă, la Trezoreria Statului, pentru beneficiar Primăria Bistriţa.

Potrivit disp. art. 19 din Legea nr. 146/1997 privind taxele de timbru, taxele judiciare de timbru se plătesc în numerar, prin virament sau on-line, în contul bugetului de stat, la unitatea Trezoreria Statului în raza căreia debitorul îşi are domiciliul sau, după caz, sediul fiscal. Taxele judiciare de timbru pot fi plătite şi prin unităţi bancare în contul bugetului de stat (…)”.

Este adevărat că potrivit disp. art. 26 (I) din Legea nr. 146/1997, aşa cum a fost modificat de art. 51 din O.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, intrată în vigoare la data de 25 mai 2008, sumele provenind din taxele judiciare de timbru constituie venituri la bugetul de stat şi se cuprind distinct în bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Justiţiei (…)”, dar această operaţiune este urmărită de către

Trezoreria Statului ori Băncile care încasează sume cu titlu de taxe judiciare de timbru, începând cu data aplicării modificărilor aduse destinaţiei acestor sume.

O modificare identică se aduce articolului 26 alin. 1 din Legea taxelor judiciare de timbru şi prin art. VI din O G. nr. 75 din 11 iunie 2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei.

Pe de altă parte, potrivit disp. art 20 din Legea nr. 146/1997, taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat iar art. 20 alin. 2 sancţionează „neîndeplinirea obligaţiei de plată”, cu anularea acţiunii sau cererii.

De altfel, prin art. VII din O.U.G. nr. 75/2008 invocată mai sus, a fost autorizat Ministerul Economiei şi Finanţelor să introducă modificările rezultate din aplicarea dispoziţiilor art. VI în volumul şi structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetelor Ministerului Justiţiei (…) pe anul 2008.

în aceste condiţii, tribunalul constată că taxa judiciară de timbru a fost achitată de către reclamantă pentru precizarea de acţiune şi cum procesul nu s-a judecat pe fond, în temeiul art. 312 alin. 1 şi 5 C. pr. civ., se va casa sentinţa atacată şi se va trimite dosarul la aceeaşi instanţă pentru judecarea pe fond, urmând a se face aplicarea şi a disp. art. 20 alin. 2, teza ultimă din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru (judecător Ursu llie).