Dosar nr. ……………
R O M Â N I A
TRIBUNALUL GORJ
SECŢIA A II-A CIVILĂ
Sentinţa Nr. 132/2012
Şedinţa publică de la 25 Ianuarie 2012
Completul compus din:
Judecător sindic
Grefier
Pe rol fiind judecarea cererii de aprobare a raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de debitoarei SC ………….. SRL, administrată de lichidatorul judiciar ………….. IPURL, în contradictoriu cu creditoarea A……………
La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns L.I pentru creditoarea A………. şi practician în insolvenţă T.C.L pentru debitoare şi lichidatorul judiciar.
Procedura legal îndeplinită.
S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care reprezentantul lichidatorului a depus la dosar dovada publicării prin BPI a raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor şi constatându-se cererea lichidatorului în stare de judecată s-a acordat cuvântul:
Practician în insolvenţă TCL pentru lichidator a solicitat admiterea cererii şi aprobarea raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitoarei SC …………. SRL.
Consilier juridic Luca Ion pentru creditoarea A………… a solicitat aprobarea raportului.
JUDECĂTORUL SINDIC
Prin raportul nr. 2385 din 21.12.2011 lichidatorul …………. IPURL, desemnat să administreze procedura falimentului debitoarei SC ……….. SRL a prezentat cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării insolvenţei debitoarei.
Lichidatorul a precizat că prin încheierea nr. 364 din 16.11.2011, pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. ………., la cererea formulată de administratorul social al debitoarei a fost deschisă procedura simplificată a insolvenţei împotriva debitoarei SC …………. SRL, fiind desemnat lichidator judiciar ………….. IPURL.
În baza art. 61 din legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, a notificat creditorilor, debitoarei, deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei, conform dovezilor anexate la raport.
La data de 21.12.2011 lichidatorul judiciar a întocmit tabelul preliminar al creanţelor împotriva debitoarei SC ………….SRL, care cuprinde un singur creditor, respectiv A…………, cu o creanţă bugetară în sumă de 830 lei.
În baza atribuţiunilor prevăzute de art. 25 din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei SC ……………. SRL, a verificat actele contabile depuse de administratorul social RNT acte care oferă suficiente informaţii pentru întocmirea unui raport asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la starea de insolvenţă a debitoarei.
La data de 09.11.2000, asociatul unic RI, cesionează întreg capitalul social către RNT şi CEA, aşa cum reiese din actul adiţional încheiat la B……….., anexat.
La data de 20.04.2002 societatea se transformă în societate cu asociat unic, în persoana lui RNT, ca urmare a retragerii din societate a doamnei CEA, conform actului adiţional la actul constitutiv al SC ……….. SRL, anexat la prezentul raport.
Nu au fost înscrise la O……… menţiuni referitoare la condamnări penale ale debitoarei sau administratorului acesteia.
Starea de insolvenţă a intervenit datorită faptului că societatea nu a mai desfăşurat activitate economică în ultimii doi ani supuşi analizei, a înregistrat pierderi financiare care se cifrează la 34.544 lei, aşa cum reiese din balanţa de verificare la data de 30.09.2011, iar în prezent nu are active din a căror valorificare să se poată recuperarea sumelor datorate.
În prezent, conform tabelului preliminar al creanţelor, debitoarea se află în imposibilitatea plăţii unui debit în sumă de 830 lei, către A……….., reprezentând obligaţii bugetare – TVA aferent mărfurilor degradate şi scăzute din gestiune.
Debitoarea înregistrează pierderi financiare în primii doi ani supuşi analizei ( 2008 şi 2009), iar din anul 2010 şi până la data deschiderii procedurii simplificate a falimentului societatea a avut activitatea suspendată, fiind depusă în acest sens la ORC Gorj menţiunea de suspendare.
Societatea debitoare a înregistrat cifră de afaceri egală cu 0 în toată perioada supusă analizei ( 2009 -2011).
În toţi cei trei ani supuşi analizei, debitoarea prezintă capitaluri proprii negative, ceea ce reflectă faptul că valoarea totală a activelor debitoarei este mai mică decât suma datoriilor către creditori.
Conform bilanţului la 31.12.2009, debitoarea prezintă active imobilizate de natura imobilizărilor corporale în sumă de 2.705 lei şi active circulante, respectiv stocuri în sumă de 6.176 lei.
Imobilizările corporale în sumă de 2.705 lei, respectiv aparate şi instalaţii de măsură şi control şi mobilier, aparatura birotică, s-au amortizat integral pe parcursul folosirii normale şi au fost casate la expirarea duratei normale de serviciu.
Cu privire la stocurile în sumă de 6.176 lei, face precizarea că o parte din ele au fost utilizate în cursul anului 2010 pentru desfăşurarea normală a activităţii, restul de marfă care figurează în bilanţul la 31.12.2010 s-a degradat şi a fost scăzută din gestiune prin colectare TVA în sumă de 830 lei.
În prezent, conform balanţei de verificare la 30.09.2011, societatea debitoare nu prezintă în patrimoniu active imobilizate sau circulante din a căror valorificare să se poată recupera sumele datorate bugetului statului.
Se observă că în toată perioada analizată nu s-au contactat credite bancare, finanţarea activităţii fiind făcută fin aporturi personale ale asociatului unic, care în prezent se ridică la suma de 8.797 lei.
Lichidatorul judiciar a solicitat informaţii cu privire la patrimoniul debitoarei la Consiliul ……….. şi a primit răspunsul nr. 105274 din 02.12.2011, anexat, prin care i s-a comunicat faptul că aceasta nu figurează în evidenţele fiscale cu bunuri mobile sau imobile declarate.
Debitoarea prezintă o evidenţă contabilă bine condusă, cu balanţe de verificare lunare întocmite pe bază de documente justificative, cu bilanţuri contabile întocmite şi depuse conform legislaţiei în vigoare, cu declaraţii fiscale depuse la toate instituţiile statului, în termenele legale, prin grija administratorului social al debitoarei.
Din cercetările efectuate de către lichidatorul judiciar asupra actelor contabile prezentate de către debitoare, cu privire la persoanele cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitoarei, face precizarea că nu a constatat existenţa de fapte ilicite săvârşite de administratorul social care să determine starea de insolvenţă a debitoarei şi care să se încadreze în prevederile art. 138 alin. 1 lit. a, g din privind procedura insolvenţei.
Nu există posibilităţi reale de reorganizare a activităţii debitoarei.
Debitoarea, prin administratorul social, şi-a declarat intenţia de a intra în procedura simplificată de insolvenţă, depunând în acest sens cerere la Tribunalul Gorj, cerere admisă de instanţa de judecată prin încheierea nr. 364 din 16.11.2011, dată în dosarul ………..
Din analiza actelor contabile depuse de administratorul social al debitoarei, rezultă că aceasta a avut activitatea suspendată în ultimii doi ani supuşi analizei datorită lipsei de comenzi şi contracte economice, iar în prezent nu are resursele financiare necesare acoperirii datoriilor în sumă de 830 lei, reprezentând obligaţii bugetare.
Aşa cum a precizat în cuprinsul prezentului raport, în toţi cei trei ani supuşi analizei, debitoarea nu a înregistrat venituri, având cifră de afaceri egală cu zero, iar în prezent nu are bunuri mobile sau imobile care să poată fi valorificate în procedură în vederea acoperiri masei pasivului, fiind în stare de insolvenţă.
Din aceste motive, apreciază că masa pasivului debitoarei nu se va recupera în procedură şi nici cheltuielile de procedură.
Mai precizează că nu a constatat fapte săvârşite de administratorul debitoarei care să se încadreze în prevederile art. 138 lit. a – g din Legea 85/2006.
În dovedirea cererii depune copie de pe bilanţ contabil 31.12.2010, balanţa de verificare la 30.09.2011, copie certificat de înmatriculare societate, copie act constitutiv societate şi acte adiţionale la actul constitutiv, copie CI administrator societate, dovada notificării creditorilor debitoarei, adresa nr. 2329 din 30.11.2011 către C.L. Tg-Jiu, răspuns nr. 105274 din 02.12.2011, adresa CL Brăneşti nr. 3131 din 03.10.2011.
Raportul privind cauzele şi împrejurările care au determinat starea de insolvenţă a debitoarei SC ……… SRL a fost publicat BPI nr.448 din 12.01.2012, fiind deci comunicat creditorilor şi debitoarei.
Constatând că raportul cuprinde elementele prev. de art. 59 alin. 1 din legea 85/2006 cu modificările şi completările ulterioare şi nu există obiecţiunii la acest raport, judecătorul sindic va proceda la aprobarea raportului.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite cererea formulată de lichidatorul …………. IPURL, cu sediul în ……………., desemnat să administreze procedura falimentului debitoarei SC …………. SRL, cu sediul în ………., cod de identificare fiscală …………, număr de ordine în ………, în contradictoriu cu creditoarea A……….., cu sediul în ……………….
Aprobă raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitoarei SC ……………. SRL.
Cu recurs.
Pronunţată în şedinţa publică de la 25 Ianuarie 2012, la Tribunalul Gorj.
Judecător sindic,
Grefier,