Asociaţie în participaţiune. Rezoluţiunea contractului.


Ţinând seama de faptul că asocierile de persoane se bazează pe colaborare şi încredere reciprocă, în situaţia în care apar disensiuni care împiedică desfăşurarea normală a activităţii, se poate dispune rezoluţiunea contractului de asociere.

(Secţia comercială, decizia nr. 160/15.03.1994)

Prin acţiunea înregistrată sub nr. 3.969/1992, reclamanta C.R. a chemat în judecată pe pârâţii D.I. şi S.C. “P” S.A., pentm ca, în contradictoriu cu aceştia, să se dispună rezoluţiunea contractului autentificat sub nr. 6.170/ 1992, plata unor daune interese de 300.000 lei, obligarea de a lăsa în deplină posesie şi folosinţă spaţiul din str. Vigoniei, sectorul 5, cu cheltuieli de judecată.

Pârâtul D.I. a formulat o cerere reconvenţională, prin care a solicitat rezoluţiunea contractului de asociere încheiat cu reclamanta la data de 12 martie 1992.

Prin sentinţa civilă nr. 5.216 din 5 octombrie 1993, Judecătoria sectorului 5 Bucureşti a admis, în parte, acţiunea principală şi a admis cererea reconvenţională, dispunând rezoluţiunea contractului de asociere.

împotriva acestei sentinţe a declarat apel C.R., motivând că sentinţa este nelegală, întrucât s-a dat de alţi judecători decât cei care au luat parte la dezbaterile în fond, iar, pe de altă parte, instanţa nu a luat în considerare faptul că şi-a îndeplinit obligaţiile ce-i reveneau din contractul de locaţie a gestiunii şi că, fiind împiedicaţi să aprovizioneze magazinul, i s-a creat un prejudiciu de 300.000 lei, aşa cum rezultă din contractele încheiate cu diverşi furnizori.

Examinând motivele de apel, instanţa reţine următoarele: Prin încheierea din 28 februarie 1994, Judecătoria sectorului 5 Bucureşti a dispus îndreptarea erorii materiale strecurate în practicaua sentinţei civile nr. 5.216/1993, în sensul menţionării numelui şi prenumelui celortrei membri ai completului ce au judecat cauza.

în ce priveşte aspectul de nelegalitate şi netemeinicie a sentinţei atacate, se reţin următoarele:

Contractul de asociere s-a încheiat între părţile litigante, în vederea participării la licitaţia organizată de S.C. “P.” – S.A., pentru încheierea gestiunii alimentare din str. Vigoniei, sectorul 5, a cărui şef de unitate era D.I., angajat la această societate.

într-o astfel de situaţie, potrivit reglementărilor în materie, persoana angajată beneficiază de o bonificaţie de 10 puncte la licitaţie pentru obţinerea locaţiei de gestiune.

Participând la licitaţie, în baza acestui contract de asociere, ofertantul S.C. “P.C.R.O.” – S.R.L., în asociere cu pârâtul D.I., au câştigat licitaţia, încheindu-se contractul de locaţie a gestiunii nr. 2.687 din 20 aprilie 1992, având ca părţi S.C. “P.” – S.A., în calitate de locator, şi S.C. P.C.R.O. – S.R.L. şi D.I., în calitate de locatar.

Ţinând seama că activitatea asocierilor de persoane se bazează pe colaborare şi încredere reciprocă, şi că în cazul de faţă au intervenit serioase disensiuni, ce au împiedicat desfăşurarea normală a activităţii în spaţiul comercial, justificat instanţa de fond a dispus rezoluţiunea contractului de asociere, cu toate consecinţele ce decurg asupra locaţiei gestiunii.

Din actele dosarului nu rezultă că apelanta ar fi suferit un prejudiciu prin nefolosirea spaţiului comercial şi nici nu se justifică cererea de a i se lăsa în deplină posesie şi folosinţă întreg spaţiul comercial, atâta timp cât, potrivit prevederilor contractului de locaţie de gestiune, spaţiul urma să fie gestionat în comun de cele două părţi adjudecatare, iar beneficiul să fie împărţit în cotele anterior stabilite.

Pentru aceste motive, apelul urmează a fi respins, şi apelanta obligată să plătească intimatei suma de 200.000 lei, cheltuieli de judecată în apel.