Bilet la ordin. înfiinţarea şi validarea popririi. Inadmisibilitate


Prin decizia civilă nr. 464/2001, Curtea de Apel Galaţi a admis recursul creditorului – societate cu răspundere limitată, a casat decizia civilă nr. 734/2001, pronunţată de Tribunalul Galaţi şi sentinţa civilă nr. 699/2001 a Judecătoriei Galaţi şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare instanţei de fond.

Curtea, din oficiu, a pus în discuţie excepţia de inadmisibilitate a cererii de înfiinţare şi validare a popririi unui bilet la ordin, care reprezintă în speţă titlul executoriu.
Potrivit dispoziţiilor art. 61 din Legea cambiei şi a biletului la ordin, modificată prin O.G. nr. 11/1993, aprobată prin Legea nr; 83/1994, competenţa pentru învestirea cambiei şi a biletului la ordin cu formulă revine judecătoriei.

Din momentul învestirii cu formulă executorie a biletului la ordin, posesorul acestuia poate proceda la îndeplinirea formalităţilor de pe toată perioada cât dreptul său nu s-a prescris, art.62 din menţionata lege stabilind că, în termen de 5 zile de la primirea somaţiei, debitorul poate face opoziţie la executare. Instanţa competentă este judecătoria care a învestit cambia cu formulă executorie.

în loc să declanşeze procedura executării în temeiul prevederilor art. 61 – 62 din Legea cambiei şi biletul la ordin, creditoarea a sesizat instanţa cu o cerere de înfiinţare şi validare a popririi.

Instanţele, ignorând prevederile menţionatului act normativ, au soluţionat cererea, deşi era inadmisibilă o asemenea solicitare în cazul unui bilet la ordin. Astfel, se impunea ca instanţa de apel să pună în discuţie excepţia de inadmisibilitate şi să trimită cauza judecătoriei, care să se pronunţe asupra ei (decizia civilă nr. 464/2001, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi).