Orice persoană fizică sau juridică vătămată în drepturile sale printr-un act administrativ poate să se adreseze instanţei de administrativ competente pentru anularea actului.
Reclamanţii P.M. şi E.O., au chemat în judecată Primăria Sectorului 3 Bucureşti, solicitând anularea autorizaţiei de construcţie nr.277/1997 emisă numitului P.M.
în motivarea acţiunii, reclamanţii au arătat că prin autorizaţia emisă s-a permis numitului P.N., care locuieşte la acelaşi etaj cu ei, să ridice un zid despărţitor în spaţiul proprietate comună a părţilor.
Prin sentinţa civilă nr.70/1999 a Tribunalului Bucureşti-Secţia de Contencios Administrativ, a fost respinsă acţiunea, reţinându-se că reclamanţii nu au calitate procesuală activă.
Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond a reţinut că reclamanţii nu au făcut dovada că sunt proprietarii apartamentelor din blocul I A etaj li, şi că verificarea legalităţii autorizaţiei de construcţie se poate face numai la solicitarea organului emitent sau a prefecturii.
împotriva acestei sentinţe au declarat recurs reclamanţii care au susţinut că îndeplinesc condiţiile cerute de art. 1 din Legea nr.29/1990.
Recursul este fondat.
Potrivit art. 1 din Legea nr.29/1990 orice persoană fizică sau juridică, vătămată în drepturile sale printr-un act administrativ, poate solicita anularea actului la instanţa de contencios administrativ, care este competentă.
Reclamanţii au făcut dovada cu copia actelor de proprietate depuse la dosar, şi având numerele 5378/1993 şi 618/1991, acest fapt atestând că sunt proprietarii apartamentelor ce le ocupă, situate la acelaşi etaj cu apartamentul deţinut de beneficiarul autorizaţiei emisă de pârâtă.
în nici un caz acţiunea pentru anularea actului administrativ considerat nelegal nu poate fi introdusă de organul emitent, care nu-şi poate invoca propria culpă. Organul emitent poate revoca un act administrativ care s-a emis cu încălcarea legii.
Cum prin autorizaţia emisă de pârâtă s-a permis beneficiarului acesteia să ridice un zid despărţitor în spaţiul proprietate comună a tuturor proprietarilor ce locuiesc la acelaşi etaj, s-a produs o încălcare a drepturilor reclamanţilor, în sensul art. 1 din Legea nr.29/1990.
Pentru considerentele reţinute s-a admis recursul, s-a casat sentinţa şi s-a trimis cauza spre rejudecare la aceeaş instanţă pentru a soluţiona cauza pe fond.
în acelaşi sens, Curtea de Apel Bucureşti Secţia de Contencios Administrativ s-a mai pronunţat prin decizia civilă nr.195/1999. (Judecator Apostol Filofteia)
(Sectia Contencios Administrativ, decizia civilă nr. 189/1999)