Cerere de înlăturare a dispoziţiilor potrivnice dintr-o sentinţă arbitrală. Repunerea în discuţie a soluţiei pronunţate


C. proc. civ., art. 363, art. 367 R.P.A. ale C.A.C.I de pa lângă C.C.I.R.1>, art. 66

Prin cererea formulată la data de 5 februarie 2008, pârâta a solicitat „înlăturarea dispoziţiilor potrivnice din dispozitivul sentinţei arbitrale nr. 261 din 29 noiembrie 2007″, cu motivarea că reclamanta nu a precizat natura debitului pretins, în condiţiile în care reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale şi, în mod excesiv. Tribunalul a obligat-o la restituirea garanţiilor, deşi aceasta nu a fost cerută de reclamantă şi a fost corect reţinută drept garanţie de bună execuţie pentru care este în litigiu cu reclamanta. Tribunalul creând o situaţie paradoxală, transformând-o din creditor în debitor, suma la care a fost obligată neputând fi considerată debit până nu se lămuresc divergenţele contractuale cu privire la prestaţiile ncîndcplinitc de către reclamantă.

Cererea nu este întemeiată. în fapt, prin cercrea de „înlăturare a dispoziţiilor potrivnice”, pârâta repune în discuţie fondul litigiului, solicitând nu înlăturarea unor dispoziţii potrivnice, carc, de altfel, nu există, ci revenirea asupra soluţiei pronunţate, aceea de obligare la plata prestaţiilor efectuate şi neplătite.

Prin sentinţa arbitrală nr. 261 din 29 noiembrie 2007, Tribunalul a admis cererea de obligare a pârâtei la plata prestaţiilor efectuate de către reclamantă în beneficiul pârâtei şi neplătite de către aceasta şi la plata clauzei penale, în limitele stabilite de Legea nr. 469/2002, suma fiind cerută de către reclamantă cu acest titlu, şi nu cu titlu de „garanţii de bună execuţie ncrestituite”, aşa cum pretinde pârâta prin cererea de îndreptare. De altfel, în motivarea cererii sale. pârâta a arătat că. în legătură cu garanţiile de bună execuţie, între părţi există un litigiu în curs de soluţionare.

în consecinţă, în sensul dispoziţiilor art. 363 şi art. 367 C. proc. civ. şi art. 66 din Regulile de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, s-a dispus respingerea cererii de „înlăturare a dispoziţiilor potrivnice din dispozitivul sentinţei arbitrale nr. 261 din 29 noiembrie 2007, pronunţată de Tribunalul arbitral în dosarul nr. 103/2007”, ca neîntemeiată.

Sentinţa arbitrală nr. 158 din 14 iulie 2008

” Idem.