Dispoziţiile art.8 din OG 51/1997, contractul de leasing are caracter de titlu executoriu, iar conform dispoziţiilor art.13 din acelaşi act normativ „Drepturile locatorului/finanţatorului asupra bunului utilizat în baza unui contract de leasing sunt opozabile judecătorului sindic, în situaţia în care locatarul/utilizatorul se află în reorganizare judiciară şi/sau faliment, în conformitate cu prevederile legale în materie”.
Sentinţa comercială nr. 678/F/13.10.2010 pronunţată în dosarul nr. 570/1259/2009
Creditoarea SC B LEASING SA a investit instanţa cu acţiune în restituirea bunurilor proprietatea creditoarei, obiect al contractelor de leasing nr. (… ) încheiate cu debitoarea S.C. J S.R.L. în calitate de utilizator, având în vedere că acele contracte au fost reziliate anterior deschiderii procedurii de , conform declaraţiilor de reziliere anexate.
Examinând cererile astfel formulate, judecătorul sindic reţine următoarele:
Prin sentinţa comercială (…) s-a deschis procedura generală de insolvenţă debitorului S.C. J S.R.L, stabilindu-se termenele pentru depunerea declaraţiilor de creanţă, verificarea creanţelor, întocmirea tabelului preliminar, soluţionarea contestaţiilor la tabel şi întocmirea tabelului definitiv.
În ceea ce priveşte cererea formulată de creditoarea S.C. B LEASING SA. privind restituirea bunurilor deţinute de debitoarea S.C. J S.A. în baza contractelor de leasing nr.(…) judecătorul sindic a reţinut că , urmare a neachitării ratelor de către debitoare, mai mult de 60 zile de la data scadenţei, în acord cu dispoziţiile art.15.5 din contract, au fost emise declaraţiile de reziliere nr. (…) şi s-a pus în vedere debitoarei restituirea bunurilor, precum şi îndeplinirea obligaţiilor de plată scadente şi neachitate, cu penalităţi şi daune interese, însă debitoarea a refuzat să se conformeze.
În acord cu dispoziţiile art.8 din OG 51/1997, contractul de leasing are caracter de titlu executoriu, iar conform dispoziţiilor art.13 din acelaşi act normativ „Drepturile locatorului/finanţatorului asupra bunului utilizat în baza unui contract de leasing sunt opozabile judecătorului sindic, în situaţia în care locatarul/utilizatorul se află în reorganizare judiciară şi/sau faliment, în conformitate cu prevederile legale în materie”.
Aşadar, constatând că bunurile sunt proprietatea creditoarei, că dreptul de proprietate este garantat de României şi Protocolul nr.1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului , că potrivit convenţiei părţilor, rezilierea contractului are drept consecinţă restituirea bunului , instanţa a admis cererea şi a dispus administratorului judiciar, desemnat să exercite atribuţiile de supraveghere şi gestionare a patrimoniului debitoarei, să predea creditoarei , în condiţiile art. 90 din Legea nr. 85/2006, bunurile ce constituie obiect al celor două contracte de leasing.