Cererea de antrenare a răspunderii materiale. Decesul pârâtului. Introducerea în cauză a moştenitorilor


Legea nr. 85/2006, art. 131, art. 138 C. proc. civ., art. 245 pct. 2(1)

în cazul în care cererea de antrenare a răspunderii materiale a fost formulată împotriva unei persoane care la data înregistrării acţiunii avea capacitate de exerciţiu, ca urmare a decesului acesteia, în cauză vor trebui introduşi moştenitorii.

C.A. Galaţi, dec. com. nr. 373 din 18 mai 2011, nepublicată

Prin sentinţa nr. 380 din 16 martie 2011 pronunţată de judecătorul-sindic în dosarul nr. 700/91/2010 al Tribunalului Vrancea, în baza art. 131 din s-a dispus închiderea procedurii insolvenţei debitoarei SC R.A. SRL. S-a dispus radierea debitoarei din registrul comerţului. S-a respins cererea formulată de creditoarea A.V.A.S. Bucureşti de angajare a răspunderii personale faţă de pârâta I.V., ca fiind promovată faţă de o persoană fară capacitate de exerciţiu a drepturilor procesuale.

Pentru a hotărî astfel, judecătorul-sindic a reţinut că la data de 17 iunie 2010 lichidatorul judiciar a depus la dosar raportul cauzelor şi împrejurărilor care au condus debitoarea la încetarea plăţilor, raport întocmit pe baza ultimelor înregistrări financiar contabile ale debitoarei la organele de finanţe, respectiv Balanţa de verificare la 30 iunie 2001.

A propus prin raport închiderea procedurii în condiţiile art. 131 din Legea insolvenţei, întrucât debitoarea nu figurează cu bunuri din valorificarea cărora să poată fi acoperit pasivul. Singurul creditor care şi-a notificat declaraţia de creanţă la dosar, A.V.A.S. Bucureşti, s-a opus închiderii procedurii, motivat de faptul că în cauză nu s-a promovat cererea de atragere a răspunderii în condiţiile art. 138 din lege.

Faţă de refuzul lichidatorului de a promova o asemenea cerere, la data de 21 decembrie 2010 creditoarea A.V.A.S. Bucureşti a solicitat obligarea

pârâtei I.V. la suportarea pasivului societăţii debitoare. In motivarea cererii sale, creditoarea a arătat că starea de a societăţii se datorează pârâtei, care în calitatea sa de administrator social se face vinovată de fapta de a nu fi înregistrat în creditul obţinut de la Bancorex. Cererea a fost întemeiată, în drept, pe dispoziţiile art. 138 lit. a) şi d) din Legea nr. 85/2006. Legal citată şi informată asupra cererii de atragere a răspunderii, pârâta I.V. nu a formulat întâmpinare pentru a arăta excepţiile şi apărările sale faţă de această cerere. La termenul din data de 10 martie

2011 lichidatorul a adus la cunoştinţa judecătorului-sindic faptul că pârâta I.V. a decedat la data de 24 decembrie 2010 în Catania, Italia, aducând pe lume doi copii gemeni. Ca urmare a decesului, pârâta a pierdut capacitatea de exerciţiu a drepturilor procesuale, motiv pentru care, în conformitate cu dispoziţiile art. 41 şi urm. C. proc. civ., cererea faţă de aceasta urmează a fi respinsă. Judecătorul-sindic a reţinut că debitoarea nu deţine bunuri sau lichidităţi, iar creditorii nu au fost de acord să avanseze sumele necesare continuării procedurii. Ca atare, a constatat că sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 131 din Legea nr. 85/2006 pentru a dispune închiderea procedurii. împotriva acestei hotărâri, în termen legal a declarat recurs creditoarea A.V.A.S.

Sentinţa recurată a fost criticată sub aspectul nelegalităţii şi netemeiniciei, pentru următoarele motive: prin hotărârea dată, instanţa a încălcat formele de procedură prevăzute sub sancţiunea nulităţii de art. 105 alin. (2) C. proc. civ. (art. 304 pct. 5 C. proc. civ.); hotărârea a fost pronunţată cu încălcarea şi aplicarea greşită a legii (art. 304 pct. 9 C. proc. civ.). Astfel, creditoarea recurentă are o creanţă nerecuperată în cadrul procedurii, în cuantum de 27.136,45 lei.

In mod greşit judecătorul-sindic a respins cererea de antrenare a răspunderii patrimoniale motivând că fostul administrator a decedat, în cauză trebuind să fie introduşi moştenitorii. In aceste condiţii, nu a fost posibilă recuperarea creanţei prin promovarea unei acţiuni reglementate de dispoziţiile art. 138 din Legea nr. 85/2006. A mai arătat că prin închiderea procedurii fară a da posibilitatea creditorilor, printre care şi A.V.A.S., de a-şi recupera creanţa pe calea atragerii răspunderii patrimoniale a fostului administrator, s-au încălcat dispoziţiile Legii nr. 85/2006.

In drept, a invocat dispoziţiile art. 304 pct. 5, art. 304 pct. 9 şi art. 3041 C. proc. civ., art. 129 din Legea nr. 85/2006 şi prevederile O.U.G. nr. 95/2003 aprobată prin Legea nr. 557/2003.

Curtea de apel a apreciat că recursul este fondat, pentru următoarele considerentele: în cauză cererea de atragere antrenare răspundere materială a fost formulată de A.V.A.S. Bucureşti la data de 20 decembrie 2010. Pârâta

I.V. a decedat la data de 24 decembrie 2010, la naşterea a doi copii gemeni.

In mod greşit instanţa de fond a respins cererea de antrenare a răspunderii patrimoniale ca fiind promovată faţă de o persoană fară capacitate de exerciţiu a drepturilor procesuale, având în vedere că la data formulării

acţiunii pârâta avea capacitate de exerciţiu. In cauză trebuiau să fie introduşi moştenitorii, astfel cum invocă creditoarea A.V.A.S. Bucureşti prin motivele de recurs.

Faţă de considerentele ce preced, potrivit art. 304 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ., va admite prezentul recurs, va casa sentinţa nr. 380 din 16 martie 2011 a Tribunalului Vrancea şi va dispune trimiterea cauzei, în re-

judecare, la aceeaşi instanţă. In rejudecare, judecătorul-sindic va pune în vedere creditoarei să indice moştenitorii pârâtei, reprezentantul lor legal,

eventual Autoritatea Tutelară competentă din Catania pe care urmează să-i citeze. în cauză se va avea în vedere şi solicitarea lichidatorului judiciar de a fi închisă procedura insolvenţei potrivit art. 131 din Legea nr. 85/2006.