Legea nr. 85/2006, art. 31 alin. (3) şi art. 66 alin. (2)
în conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (3) din Legea nr. 85/2006, cuantumul minim al creanţelor pentru deschiderea procedurii se apreciază raportat la valoarea însumată a creanţelor tuturor creditorilor care au formulat cereri şi cu respectarea valorii-prag prevăzută de lege.
în conformitate cu dispoziţiile art. 66 alin. (2) din Legea nr. 85/2006, nu sunt supuse verificării creanţele bugetare rezultând dintr-un titlu executoriu necontestat în termenele prevăzute în legi speciale. în condiţiile în care se invocă, însă, stingerea creanţei printr-o plată voluntară sau urmare a unei executări silite, judecătorul-sindic este
tinut să verifice aceste susţineri.
C.A. Galaţi, dec. nr. 477 din 15 iunie 2011, nepublicată
Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Galaţi, A.V.A.S. Bucureşti a solicitat deschiderea proccdurii împotriva debitoarei SC F. SRL Galaţi arătând că deţine împotriva debitoarei o creanţă în sumă de 10.244,63 lei.
în data de 13 martie 2008 debitoarea, prin administrator B.G. a depus o adresă prin care arată că a plătit suma de 2.000 lei în contul C.N.A.S. Ulterior a arătat că a plătit în integralitate suma reprezentând debit cătrc A.V.A.S. Bucureşti prin mandat poştal în data de 1 octombrie 2009. A.V.A.S. Bucureşti a precizat la termenul din 4 decembrie 2008 că banii nu au intrat în contul său, astfel încât înţelege să-şi menţină cererea introductivă. La data de 5 iulie 2010, creditoarea D.G.F.P. Galaţi a sesizat instanţa cu o cerere de deschidere a procedurii conexe, dosarul fiind înregistrat sub un alt nr. la Tribunalul Galaţi. Creditoarea arată că deţine împotriva debitoarei SC F. SRL Galaţi o creanţă în sumă de 428.593 lei reprezentând obligaţii fiscale către bugetul consolidat al statului.
Prin încheierea din 27 octombrie 2010, judecătorul-sindic a dispus conexarea celor două cauze. Prin sentinţa comercială nr. 88 din 17 ianuarie 2010 a Tribunalului Galaţi s-a admis cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, s-a dispus deschiderea proccdurii generale a insolvenţei debi-
toarei SC F. SRL Galaţi. In motivarea hotărârii, judecătorul-sindic a reţinut că A.V.A.S. Bucureşti şi D.G.F.P. Galaţi sunt creditori îndreptăţiţi să solicite deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei în temeiul art. 3 pct. 6 din Legea nr. 85/2006, ambele creanţe reprezentând datorii bugetare constatate prin titluri executorii care, potrivit art. 66 alin. (2) din Legea nr. 85/2006, nefiind contestate, nu sunt supuse verificării. Susţinerile debitoarei prin administrator conform cărora în contul datoriei către creditorul A.V.A.S. Bucureşti ar fi achitat suma totală de 4.000 lei, cu chitanţele din 16 ianuarie 2008 şi din 12 martie 2008, depuse la dosar, nu pot fi primite, întrucât din cuprinsul acestora rezultă că respectivele plăţi s-au făcut în contul Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat şi Fonduri Speciale, astfel că debitul nu a fost stins, creanţa fiind certă, lichidă şi exigibilă. Situaţia este similară în cazul creditorului D.G.F.P. Galaţi, întrucât conform propriei afirmaţii a administratorului debitoarei, licitaţia organizată de această creditoare în vederea recuperării debitului a fost anulată, iar probe în sensul că datoria ar fi fost încheiată în altă modalitate nu s-au administrat. Susţinerea debitoarei prin reprezentant conform căreia pragul creanţei creditorului A.V.A.S. Bucureşti este sub pragul minim prevăzut de art. 3 pct. 2 aşa cum a fost modificat prin Legea nr. 169/2010, chiar reală, nu poate constitui temei al respingerii cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, întrucât prin încheierea din 4 decembrie 2008 s-a dispus conexarea cererii A.V.A.S. la cererea formulată de crcditorul D.G.F.P. Galaţi care are o creanţă bugetară în cuantum de 428.593 lei.
împotriva acestei hotărâri a declarat recurs debitoarea SC F. SRL prin administrator statutar B.G. arătând faptul că a depus la dosar înscrisuri din
care rezultă faptul că a plătit suma pretinsă de A.V.A.S. Bucureşti şi că aceasta este mult mai mică decât valoarea-prag prevăzută de pentru deschiderea procedurii. Mai arată că prin procesul-verbal de licitaţie al Finanţelor Publice nr. 686 din 11 ianuarie 2007 a fost adjudecat la licitaţie publică un imobil cu o sumă care depăşeşte datoria societăţii, licitaţia fiind ulterior anulată şi faptul că valoarea creanţei A.V.A.S. este sub valoarea-prag solicitată de lege pentru a fi deschisă procedura insolvenţei.
La solicitarea petentului s-au emis adrese către CN Poşta Română pentru a se comunica dacă suma depusă prin mandat poştal de către recurent a fost achitată destinatarului, adresa D.G.F.P. Galaţi pentru a se cunoaşte motivul anulării licitaţiei având ca obiect imobilul proprietatea debitoarei, precum şi copii după somaţiile solicitate însoţite de adresele prin care au fost comunicate acestea debitoarei, adresă la societatea adjudecatară SC S. SRL având acelaşi obiect.
Verificând legalitatea sentinţei comerciale nr. 88 din 17 ianuarie 2010 a Tribunalului Galaţi, instanţa de control judiciar a reţinut că recursul este nefondat pentru următoarele considerente: în ceea ce priveşte valoarea-prag criticată de către recurent instanţa de control judiciar va reţine: legea aplicabilă în cauză este Legea nr. 85/2006 cu modificările intervenite la data pronunţării hotărârii, deoarece aceasta cuprinde în esenţă norme de procedură, art. 3 pct. 12 ce prevede una din condiţiile deschiderii procedurii, art. 149 din Legea nr. 85/2006 prevede că dispoziţiile acestei legi se completează în măsura în care sunt compatibile cu cele ale Codului de procedură civilă, Codului civil, Codului comercial şi ale Regulamentului CE 1.346/2000. art. 725 alin. (1) C. proc. civ. dispune că dispoziţiile legii noi de procedură se aplică, din momentul intrării ei în vigoare, şi proceselor în curs de judecată începute sub legea veche, precum şi executărilor silite începute sub legea veche. Pentru aceste motive valoarea-prag a fost apreciată de către instanţă ca fiind cea reglementată sub imperiul legii în vigoare la data pronunţării hotărârii, şi anume suma de 45.000 lei.
In conformitate cu dispoziţiile art. 31 alin. (3) din Legea nr. 85/2006, cuantumul minim al creanţelor pentru deschiderea procedurii se apreciază raportat la valoarea însumată a creanţelor tuturor creditorilor care au formulat cereri şi cu respectarea valorii-prag prevăzute de lege. Creditoarea D.G.F.P. Galaţi deţine împotriva debitoarei SC F. SRL Galaţi o creanţă în sumă de 428.593 lei, iar creditoarea A.V.A.S. Bucureşti o creanţă de 10.244,63 lei.
In ceea ce priveşte creanţa deţinută de A.V.A.S. Bucureşti s-a reţinut că aceasta este certă, lichidă şi exigibilă şi că nu a fost achitată de către debitoare, contrar susţinerilor administratorului acesteia. Astfel, din adresa nr. CN Poşta Română SA reiese faptul că la data de 1 octombrie 2008 B.G. a depus la oficiul poştal nr. 6 Galaţi cu mandat poştal suma de 10.245 lei destinatar A.V.A.S. Bucureşti, însă suma nu a putut fi achitată destinata
rului, numărul de cont şi filiala bancară fiind înscrise eronat. Din aceste motive, suma a fost returnată expeditorului de acelaşi oficiu poştal în data de 9 octombrie 2008 în baza actului de identitate.
în ceea ce priveşte cuantumul creanţei şi îndestularea creditoarei D.G.F.P. Galaţi prin vânzarea la licitaţie publică a imobilului situat în Galaţi, str. D., nr. 22, instanţa va reţine că potrivit adresei din 10 iunie 2011 emisă de Serviciul Colectare, silită persoane juridice, imobilul a fost scos la licitaţie în data de 11 ianuarie 2007, licitaţie la care au participat SC S. SRL şi SC N. R. SRL, adjudccatar declarat fiind SC S. SRL. Ulterior, prin adresa din 6 februarie 2007, SC P. SRL Galaţi a comunicat faptul că imobilul proprietatea SC F. SRL a fost adjudecat anterior de ea la licitaţia organizată de BEJ M.L. conform procesului-verbal de adjudecare din 11 mai 2005. Licitaţia organizată de AFP Galaţi a fost anulată, deoarece imobilul aparţinea unei alte societăţi comerciale. Acelaşi răspuns l-a dat instanţei şi adjudecatara SC S. SRL. Pentru aceste motive, creanţa deţinută de D.G.F.P. Galaţi împotriva debitoarei este certă, lichidă şi exigibilă, ea nefiind stinsă ca urmare a unei vânzări silite la cererea creditoarei.