Prin acţiunea introdusă şi înregistrată la Tribunalul Botoşani – Secţia comercială şi de administrativ, reclamanta-societate cu răspundere limitată, în contradictoriu cu pârâta-societate comercială, a solicitat ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, pârâta să fie obligată să-i plătească suma de 102.846 lei cu titlu de preţ, suma de 7.452.919,22 lei cu titlul de penalităţi de întârziere, precum şi cheltuieli de judecată.
In motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că a livrat pârâtei diferite produse pe care însă pârâta nu le-a achitat la termenul scadent, ceea ce a determinat-o să promoveze acţiunea de faţă.
Prin sentinţa comercială nr. 167 din 14.03.2002, Tribunalul Botoşani – Secţia comercială şi de contencios administrativ a declinat competenţa de soluţionare a cauzei la Tribunalul Bacău – Secţia comercială.
Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut că în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 7 C. proc. civ., în sensul că sediul social al societăţii pârâte fiind în Bacău, instanţa competentă să soluţioneze acţiunea comercială de faţă este Tribunalul Bacău.
împotriva sentinţei a declarat recurs reclamanta, invocând drept motiv de casare dispoziţiile art. 304 pct. 3 C. proc. civ., în sensul că în mod nelegal prima instanţă a declinat competenţa de soluţionare a cauzei la Tribunalul Bacău atâta vreme cât, potrivit art. 10 alin. 1 pct. 4 C. proc. civ., în afară de instanţa domiciliului pârâtului mai sunt competente şi instanţa unde a luat naştere obligaţia sau a locului plăţii, şi cum în cauză obligaţia a luat naştere la sediul societăţii reclamante şi plata s-a făcut în acelaşi loc, evident competenţa de soluţionare cade în sarcina Tribunalului Botoşani.
Recursul a fost apreciat ca fiind fondat.
Potrivit dispoziţiilor art. 10 alin. 1 pct. 4 C. proc. civ., în cazul cererilor privitoare la obligaţii comerciale, competenţa de soluţionare revine şi instanţei locului unde a luat naştere obligaţia sau a locului plăţii.
Pe cale de consecinţă, având în vedere şi dispoziţiile art. 891 C. com., care stipulează că în materie comercială acţiunile se intentează după alegerea reclamantului, este evident faptul că în speţă competenţa de soluţionare revine Tribunalului Botoşani – Secţia comercială şi de contencios administrativ.
în acest context, în baza art. 304 pct. 3 raportat la art. 312 pct. 5 C. proc. civ., Curtea a admis recursul declarat de reclamantă, a casat în totalitate sentinţa recurată şi a trimis cauza la Tribunalul Botoşani – Secţia comercială şi de contencios administrativ pentru continuarea judecăţii.
C.A. Suceava, decizia nr. 542 din 12.09.2002