CERERILE CREDITORILOR. CONEXARE. RENUNŢAREA PRIMULUI CREDITOR LA JUDECAREA CERERII. CONVENŢIE DE EŞALONARE A PLĂTII CU CEL DE-AL DOILEA CREDITOR. ÎNREGISTRAREA ALTOR CERERI ALE ALTOR CREDITORI.


Caracterul colectiv al procedurii insolvenţei nu permite închiderea procedurii sau admiterea contestaţiei debitorului pentru că a plătit integral creanţa aceluia dintre creditori care a

cerut primul deschiderea procedurii şi a obţinut o reeşalonare a plăţilor faţă de creditorul care a cerut şi el, ulterior primului creditor, deschiderea procedurii dacă, înainte de efectuarea acestor acte, alţi creditori au cerut şi ei deschiderea procedurii ori şi-au înregistrat, în acelaşi scop, declaraţiile de creanţe, iar debitorul este vădit incapabil să plătească aceste datorii exigibile cu sumele de bani disponibile.

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 799 din 13 martie 2003

Prin Sentinţa civilă nr. 27 din 20 ianuarie 2003 pronunţată de judecătorul-sindic al Tribunalului Sălaj în dosar nr. 2049/2002 s-a respins ca nefondată contestaţia debitorului S.C. Industrializarea Laptelui S.A. Jibou împotriva cererilor de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de creditorii S.C. Agromixt S.A. Zalău şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj şi în consecinţă, s-a deschis procedura împotriva debitorului, luându-se măsurile prevăzute de lege.

Judecătorul-sindic a reţinut în esenţă că s-au conexat două cereri pentru deschiderea procedurii, cererea creditorului S.C Agromixt S.A. Zalău şi cererea creditorului Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj. Debitorul a plătit creanţa faţă de primul creditor dar nu a plătit şi celelalte creanţe, deşi s-au acordat mai multe termene în acest sens. Caracterul colectiv al procedurii reglementate de Legea nr. 64/1995 nu permite închiderea procedurii la contestaţia debitorului, motivată cu aceea că a plătit creanţa acelui creditor care a cerut deschiderea procedurii, dacă şi alţi creditori şi-au înregistrat creanţele şi aceste creanţe nu au fost plătite. Debitorul a închis spaţiile de producţie din Zalău şi Şimleul Silvaniei, ceea ce constituie fapte revelatorii ale insolvenţei.

împotriva sentinţei a declarat recurs debitorul susţinând că creditorul S.C. Agromixt S.A. Zalău a renunţat la acţiune pentru că şi-a încasat integral creanţa, iar în ceea ce priveşte creanţa D.G.F.P.C.F. Sălaj pentru suma de 2.092.335.063 lei s-a solicitat eşalonarea astfel încât nu mai există creanţe exigibile. în şedinţa de azi s-a mai susţinut că eşalonarea creanţei de mai sus a fost

şi aprobată prin convenţia din 29 ianuarie 2003.

Lichidatorul judiciar desemnat în procedură, prin întâmpinarea depusă la dosar, a cerut respingerea recursului întrucât debitorul are datorii neplătite şi faţă de alţi creditori bugetari: Casa Judeţeană de Pensii (creanţă 1,4 miliarde lei), Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj (1,3 miliarde lei), A.J.O.F.M. Sălaj (103 milioane lei) şi mai datorează salariaţilor circa 500 milioane de lei. Totodată este relevant că la data declanşării procedurii insolvenţei debitorul nu desfăşura nici un fel de activitate.

în şedinţa publică reprezentantul debitorului a recunoscut creanţele de 600 milioane lei faţă de A.J.O.F.M. Sălaj şi de 100 milioane lei către salariaţi, care nu au fost eşalonate şi sunt astfel exigibile.

Examinând recursul, curtea de apel constată că este nefondat.

Aşa cum a reţinut corect şi judecătorul-sindic, caracterul colectiv al procedurii insolvenţei nu permite închiderea procedurii sau admiterea contestaţiei debitorului pentru motivul că a plătit integral creanţa acelui creditor care a cerut deschiderea procedurii dacă, înainte de această plată, alţi creditori au cerut deschiderea procedurii ori şi-au înregistrat, în acest scop, declaraţiile de creanţe.

în speţă, deşi creditorul S.C. Agromixt S.A Zalău a renunţat la acţiune pentru că i-a fost plătită în întregime creanţa, în dosar s-a înregistrat şi cererea de deschidere a procedurii formulată de creditorul Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj pentru o creanţă de peste 2 miliarde lei, precum şi cererea altor creditori – Casa Judeţeană de Pensii Sălaj cu o creanţă de 1,4 miliarde lei, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj cu o creanţă de 1,3 miliarde lei, A.J.O.F.M. Sălaj cu o creanţă de 600 milioane lei şi creanţe salariale de circa 500 milioane lei, precum şi creanţele unor furnizori cu cuantumuri variabile între 1 şi 5 milioane lei.

Dacă pentru creanţa D.G.F.P. Sălaj ca şi pentru creanţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate s-au încheiat convenţii de eşalonare, pentru celelalte creanţe bugetare, salariale şi comerciale sumele au rămas în continuare exigibile, iar debitorul

nu dispune de fonduri băneşti pentru plata acestora, fiind astfel în . Pe de altă parte, aşa cum rezultă din întâmpinarea lichidatorului, debitorul a închis secţiile din Zalău şi Şimleul Silvaniei, a indisponibilizat 80 de salariaţi rămânând cu 20 de salariaţi, a lucrat în pierdere, nu şi-a plătit datoriile faţă de furnizori şi a oprit producţia în luna octombrie 2002.

în consecinţă, recursul debitorului este nefondat şi va fi respins în baza art. 312 alin. (1) C.pr.civ. (Judecător Ion Turcu )