Cheltuieli de arbitrare. Structură şi cuantum. Solicitarea lor prin concluzii scrise


R.P.A. ale C.A.C.I. de pe lângă C.C.I.R., art. 48 alin. (7) teza a ll-a

Determinând structura cheltuielilor de arbitrare, la nivel principial şi în prezentul litigiu, precum şi cuantumul acestora, Tribunalul arbitral a reţinut următoarele: potrivit

art. 48 alin. (1) din Regulile de proccdură arbitrală emise în temeiul Decretului-lege nr. 139/1990 (în prezent abrogat – n.a.), „Cheltuielile arbitrale cuprind: taxa arbitrală, cheltuielile de administrare a probelor, de a actelor şi a dezbaterilor, onorariile arbitrilor, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi consilierilor, cheltuielile de deplasare a părţilor, arbitrilor, martorilor, experţilor şi consilierilor şi alte cheltuieli necesitate de arbitrarea litigiului”.

Aceste cheltuieli arbitrale se suportă de partea ce a pierdut procesul, dacă au fost solicitate de partea ce a câştigat procesul. Tribunalul arbitral a reţinut că reclamanta a solicitat „obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces, reprezentând taxe arbitrale şi onorariu avocaţial”. Reclamanta nu a solicitat obligarea pârâtei la plata tuturor categoriilor de cheltuieli de judecată ocazionate de acest proces, ci a indicat. în mod expres şi precis, ce categoric de cheltuieli de arbitrare solicită, anume taxe arbitrale şi onorariu avocaţial. Dacă nu ar fi procedat astfel, ar fi însemnat că a solicitat toate categoriile de cheltuieli efectuate în prezentul litigiu. în „Notele scrise”, reclamanta arată că în catcgoria cheltuieli de arbitrare înţelege să includă şi suma de 500 Ici reprezentând onorariu expert tehnic. Tribunalul arbitral a apreciat că. în prezentul litigiu, structura cheltuielilor de arbitrare este formată din taxa arbitrală, precum şi din onorariu de avocat, cu excluderea onorariului încasat de expertul tehnic, pentru următoarele considerente: numai aceste catcgorii de cheltuieli de arbitrare au fost solicitate în cuprinsul cererii de arbitrare, astfel cum a fost precizată. Obiectul cererii de arbitrare, astfel cum a fost formulată şi precizată, reprezintă limitele competenţei Tribunalului arbitral de soluţionare a prezentului litigiu. „Obiectul” concluziilor scrise nu poate avea caracter completator al cererii de arbitrare.

Cheltuielile de arbitrare urmează a fi suportate de pârâtă, astfel cum au fost determinate în temeiul art. 48 alin. (7) teza a Il-a din Regulile de procedură ale Curţii.

Astfel fiind, cheltuielile de arbitrare reprezentând taxa arbitrală şi onorariu avocaţial au fost acordate în raport de pretenţiile admise.

Sentinţa arbitrală nr. 73 din 30 martie 2009