Compensarea datoriilor. Lipsa cererii reconvenţionale. Consecinţe.


Compensarea datoriilor reciproce ale părţilor nu operează în condiţiile în care pârâta nu a formulat cerere reconvenţională în care să menţioneze întinderea obligaţiei pe care ar avea-o şi reclamanta faţă de ea.

Secţia Comercială, decizia nr. 612 din 17 februarie 1998 (dosar nr. 3725/1997).

Regia Autonomă ROMCEREAL a solicitat în contradictoriu cu Societatea Comercială “MOARA BACIU” S.A., obligarea la plata preţului produselor livrate şi neachitate şi penalităţi de întârziere în decontare până la data plăţii integrale a datoriei.

Tribunalul a admis acţiunea.

Hotărârea a fost confirmată de Curtea de Apel prin respingerea apelului declarat de pârâtă, înlăturând apărările acesteia privind compensarea legală a debitelor reciproce, întrucât nu a formulat o cerere expresă de obligare a reclamantei la plata penalităţilor pe care şi aceasta i le-ar datora.

Pârâta a declarat recurs susţinând că greşit a fost obligată la plata de penalităţi de întârziere în decontare, întrucât instanţele trebuiau să reţină faptul că şi reclamanta îi datorează penalităţi de întârziere şi să procedeze la compensarea legală a debitelor reciproce.

Recursul nu este fondat.

în speţă pârâta nu contestă, că datorează reclamantei penalităţi de întârziere în decontarea preţului, dar consideră că această obligaţie este stinsă prin compensarea legală cu penalităţile de întârziere în livrarea produselor, pe care i le datorează la rândul său reclamanta.

Compensaţia, ca mod de stingere a datoriilor reciproce, reglementată de dispoziţiile art. 1143 şi următoarele din Codul civil, operează în cazurile şi condiţiile expres arătate. între acestea, potrivit art. 1145 din Codul civil, compensaţia nu are loc decât între două datorii care deopotrivă au ca obiect o sumă de bani şi care sunt lichide şi exigibile.

Faţă de dispoziţiile legale citate, instanţele în cauză, au reţinut corect că nu sunt întrunite cerinţele impuse pentru compensarea datoriilor reciproce ale părţilor, în condiţiile în care pârâta nu a formulat cerere reconvenţională, în care să menţioneze întinderea datoriei pe care ar avea-o şi reclamanta faţă de ea, motive pentru care recursul a fost respins.