În motivarea cererii arată reclamanta că este proprietarul spaţiului din Iaşi , … , cu suprafaţa utilă de 115,79 mp şi cota indiviză teren în suprafaţă de 14,58 mp pe care pârâta îl ocupă fără vreun titlu valabil .
Tribunalul, din oficiu , a invocat şi pus în discuţia contradictorie a părţilor , excepţia necompetenţei materiale în soluţionarea cererii .
Prezenta cerere a fost depusă la Tribunal la data de 07.12.2011 .
Prin Legea nr. 71 din 3 iunie 2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil , care a intrat în vigoare la data de 01.10.2011 , a fost abrogat articolul 2 punctul 1, litera a) din Codul Proc. Civ. care prevedea că Tribunalul judecă în materie comercială procesele şi cerere evaluabile în bani al căror obiect are o valoare de peste 100.000 lei .
De la data de 01.10.2011 Tribunalul judecă în primă instanţă procesele si cererile in materie civila al căror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei .
Urmând principiile traditionale, art. 1 Noul C.civ. prevede ca dispozitiile reglementeaza raporturile patrimoniale si pe cele nepatrimoniale dintre persoane, ca subiecte de drept civil.
Regulile stabilite de Noul constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se refera litera sau spiritul dispozitiilor sale (art. 2).
Consacrand aplicarea generala a Codului civil, art. 3 prevede ca dispozitiile sale se aplica si raporturilor dintre profesionisti, precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil.
In conceptia Noului Cod civil, profesionistii sunt toti cei care exploateaza o intreprindere [art. 3 alin. (2)].
Exploatarea unei intreprinderi reprezinta, potrivit art. 3 alin. (3), in exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane a unei activitati organizate care consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu ca scop obtinerea de profit.
Din dispozitiile citate rezulta ca Noul Cod civil a abandonat sistemul autonomiei dreptului comercial, reglementat de Codul comercial (care a fost abrogat), in favoarea sistemului unitatii dreptului privat.
Cum obiectul litigiului de faţă este de natură civilă , neevaluabil în bani , competenţa de soluţionare în primă instanţă aparţine Judecătoriei .
În atare situaţie se va declina competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Judecătoriei Iaşi.