despăgubiri constând în contravaloarea recoltei de pe teren.
Natura juridică a actelor încheiate de o asociaţie agricolă.
Lipsa dovezii existenţei legale a asociaţiei agricole
Contractul încheiat de o asociaţie agricolă cu o persoană fizică nu are caracterul unui act administrativ, deci nu poate fi atacat în baza art. 1 din Legea nr. 29/1990.
Acţiunea prin care reclamantul (persoană fizică) solicită obligarea la plata contravalorii recoltei de pe terenul proprietatea sa, în temeiul unui contract încheiat cu pârâtul (persoană fizică), este o acţiune în pretenţii, de natură civilă, iar competenţa aparţine instanţei de drept comun.
(Secţia de administrativ, sentinţa nr. 326/1998)
Prin acţiunea înregistrată la această instanţă sub nr. 271/29.06.1998, reclamantul D.D. a chemat în judecată pe pârâtul T.G., pentru ca, pe baza hotărârii ce se va pronunţa, să fie obligat pârâtul la plata sumei de 6,2 milioane lei, cu titlu de despăgubire, reprezentând contravaloarea recoltei pe anii 1994-1997.
în motivarea acţiunii, reclamantul arată că în anul 1994 a încheiat un proces verbal cu pârâtul, prin care acesta se obliga să exploateze pământul şi să-i dea reclamantului jumătate din venitul net obţinut sau 1/3 din valoarea totală a grâului recoltat. Pârâtul nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală, remiţându-i reclamantului sume mult mai mici decât valoarea obţinută prin exploatarea terenului.
Reclamantul învederează că în anul 1997 a anulat contractul cu T.G., ca urmare a nerespectării clauzelor convenite, că pârâtul nu a luat în considerare rezilierea solicitată de reclamant şi a lucrat în continuare pământul.
Prin scrisoare recomandată, reclamantul a solicitat pârâtului să-1 despăgubească, însă acesta nu a răspuns somaţiei, motiv pentru care a intentat prezenta acţiune.
în drept, acţiunea este întemeiată pe dispoziţiile art. 1 din Legea nr. 29/1990, precum şi art. 998, 999, 480-488 Cod civil.
Analizând actele şi lucrările dosarului asupra excepţiei invocate, instanţa constată următoarele:
Temeiul acţiunii în justiţie a reclamantului îl constituie contractul civil încheiat la 28.10.1994 cu pârâtul, intitulat proces verbal. Acest contract prevede că reclamantul are calitatea de proprietar a 8 ha teren agricol, situat în Comuna Topolog, judeţul Tulcea, iar pârâtul este şef de asociaţie agricolă.
în contract se prevede că terenul este dat cu titlu de arendă, fiind menţionate modul de plată către proprietar.
Instanţa reţine că, deşi se face referire la o asociaţie agricolă, reclamantul nu face dovada existenţei legale a acestei asociaţii (hotărâre judecătorească, înregistrare în registrul agricol), conform Legii nr. 36/1991, contractul fiind semnat de două persoane fizice, fără sigiliul vreunei asociaţii.
Instanţa apreciază că în cauză este vorba de nerespectarea unui contract civil, iar acţiunea reclamantului are caracterul unei acţiuni în pretenţii, în temeiul art. 969, 998, 999 Cod civil, şi nu o acţiune bazată pe art. 1 din Legea nr. 29/1990.
Se apreciază, de asemenea, că şi în situaţia în care se făcea dovada înregistrării legale a asociaţiei agricole, acţiunea în contencios administrativ nu putea fi primită, întrucât asociaţia agricolă nu are caracterul unei autorităţi administrative, iar contractul încheiat de aceasta nu poate fi atacat potrivit art. 1 din Legea nr. 29/1990.
Acţiunea reclamantului este acţiune civilă, în pretenţii, care se soluţionează potrivit art. 1 Cod proc. civ., de instanţa de drept comun.
Tribunalul urmează să admită excepţia şi, în temeiul art. 158 al. 3 Cod proc. civ., să decline competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Babadag, judeţul Tulcea.