Cererea de anulare a unei repartiţii pentru un spaţiu locativ este de competenţa instanţei de drept comun, iar nu a instanţei de administrativ.
(Secţia de contencios administrativ, sentinţa nr. 301/992)
Prin cererea adresată T.M.B., la data de 15.10.1992, înregistrată sub nr. 452/1992, reclamanţii G.D. şi G.M. au chemat în judecată la instanţa de contencios administrativ, pe pârâtele S.C “R.”-S.A., S.C.R.M.E.B, şi I.C.R.A.L. Berceni, sector 4, pentru ca, prin hotărâre judecătorească, să se constate legalitatea repartiţiei apartamentului nr. 36, situat în str. Brâncoveanu şi, pe cale de consecinţă, să se dispună anularea celei de a doua repartiţii, emisă în favoarea unei alte familii, în mod fraudulos.
Reclamantul a depus copia repartiţiei nr. 753 din data de 4.04.1991 şi actele emise de S.C. “R.” – S.A. către I.C.R.A.L. Berceni, pentru îndeplinirea formelor legale de închiriere.
Pârâtele au invocat, la termenul din data de 26.11.1992, excepţia de necompetenţă materială a instanţei de contencios administrativ şi au solicitat declinarea competenţei de soluţionare a cauzei la instanţa de drept comun.
Obiectul acţiunii reclamanţilor este anularea unei dispoziţii de repartizare emisă ulterior dispoziţiei nr. 753/1991, prin care s-au conferit drepturi asupra aceluiaşi apartament unei alte familii.
Cererea reclamanţilor, vizând actele de care se prevalează, priveşte ordinul de repartizare, care este un act prealabil şi pregătitor încheierii contractului de închiriere. Acesta creează o vocaţie de primire a unei locuinţe, necenzurabilă însă sub aspectul Legii nr. 29/1990, întrucât, prin prevederile Legii nr. 5/1973 s-a instituit o procedură specială în materia litigiilor locative. Astfel, art. 67 din Legea nr. 5/1973 a instituit o procedură şi o competenţă unitară pentru judecarea litigiilor în legătură cu aplicarea prevederilor acestei legi. Prin aceasta nu s-a înţeles să se divizeze, din punct de vedere al competenţei materiale, litigiile locative, în sarcina instanţelor de drept comun, şi litigiile administrative pentru actele prealabile, în sarcina instanţei de contencios administrativ.
Potrivit prevederilor art. 2 lit. c din Legea nr. 29/1990, nu pot fi atacate în justiţie, în condiţiile art. 1 din Legea contenciosului administrativ actele administrative pentru desfiinţarea sau modificarea cărora se prevede, prin lege specială, o altă procedură judiciară.
în consecinţă, potrivit art. 159 pct. 1 Cod proc. civ., se va admite excepţia necompetenţei materiale a instanţei de contencios administrativ şi se va declina competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti.