Fiind vorba de terenuri aduse ca aport într-o societate comercială, ele au intrat în fondul de comerţ, situaţie în care competenţa soluţionării în fond a litigiului cu privire la aceste terenuri aparţine tribunalului.
(Secţia comercială, decizia nr. 331H 7.04.1996).
Prin sentinţa civilă nr.9.479/31.10.1995, pronunţată de Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, s-a admis în parte acţiunea formulată de S.C. “U.RA.C.” – S.A. Bucureşti, în sensul că a fost obligată pârâta S.C. “G. – P.” -S.R.L. Bucureşti să permită reclamantei măsurarea terenului din str. Şerban Vodă, Bucureşti.
S-a reţinut că prin cererea sa reclamanta a solicitat instanţei să oblige pe pârâtă să permită accesul specialiştilor să măsoare terenurile din str. Iuliu Maniu, sectorul 3, şi din Calea Şerban Vodă, sectorul 4, în scopul întocmirii documentaţiilor pentru obţinerea certificatelor de proprietate.
Din analiza actelor de la dosar instanţa a reţinut că prin H. G. nr. 553/ 1992, Regia Autonomă C. C. s-a desfiinţat şi, ca urmare, s-au înfiinţat 8 societăţi comerciale, printre care şi reclamanta, care a preluat drepturile şi obligaţiile Regiei Autonome C. C., aşa cum eră prevăzută în Ord. 11/ 22.03.1972, P.V. din 1976 şi protocolul din 1.03.1982, acte din care rezultă că în administrarea T. C. C. – întreprinderea de Producţie Auxiliară au intrat:
imobilul din str. Şerban Vodă, compus din construcţii şi teren, şi imobilul din str. 30 Decembrie, compus numai din construcţii.
Motivat, instanţa constată că nu rezultă din acte cu exactitate că reclamanta ar fi adus aport în natură şi terenul din str. Şerban Vodă, alături de imobil.
La cel din str. 30 Decembrie, rezultă clar că în acest caz nu poate fi vorba de teren, deoarece acesta nici un există în patrimoniul R.A.C.T.C.
împotriva hotărârii au declarat apel reclamanta şi pârâta, ambele solicitând desfiinţarea sentinţei atacate ca netemeinică şi nelegală, pentru următoarele motive:
– Reclamanta: Deoarece instanţa nu a apreciat corect probele adminstrate, reţinând că pentru imobilul din str. Şerban Vodă se impune măsurarea terenului, câtă vreme pentru cel din str. 30 Decembrie nu, deoarece nu apare că ar fi fost în patrimoniul R.A.C.C. or, construcţia obligatoriu este pe un teren şi între construcţie şi teren există o legătură indestructibilă, neputând fi separată de teren. Instanţa nu a avut în vedere nici dispoziţiile H. G. nr. 834/1991, care impunea stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de unităţi cu capital de stat, situaţie în care se afla unitatea sa.
– Pârâta: Instanţa de fond nu a ţinut seama de cele două excepţii invocate şi anume lipsa competenţei materiale a judecătoriei şi lipsa calităţii procesuale active a reclamantei. Instanţa, în mod greşit, a considerat că în speţă nu este vorba de un litigiu comercial, ci de o obligaţie civilă de “a face”. Or, trebuia să ţină seama că terenurile au intrat în circuitul comercial, respectiv în fondul de comerţ al unei şi deci, competenţa aparţine T.M.B. Reclamanta nu are calitate procesuală, deoarece nu are titlu de proprietate, măsurarea terenurilor urmând a se face tocmai în acest scop. Aportul adus de reclamantă a fost numai de imobile şi utilaje. în speţă nu sunt aplicabile dispoziţiile H. G. nr. 834/1991, deoarece la data apariţiei hotărârii terenurile se aflau în proprietatea sa şi nu în a reclamantei. Mai mult, această hotărâre se referă la societăţile comerciale cu capital de stat, or reclamanta nu mai are această caitate, la 11.08.1995 fiind o societate cu capital privat.
Tribunalul constată că, într-adevăr, în cauză este vorba de un litigiu ce se poartă între două societăţi comeciale şi, fiind vorba de terenuri aduse ca aport într-o societate, ele au intrat în circuitul comercial, respectiv în fondul de comerţ al societăţii, situaţie în care competenţa soluţionării litigiului aparţine Tribunalului Bucureşti, conform art. 2 pct. 1 litera a din şi art. 4 Cod comercial.
în consecinţă, apelurile urmează a fi admise, sentinţa urmează a fi desfiinţată ca netemeinică şi nelegală, reţinându-se cauza spre soluţionare în fond.
Notă: Hotărârea Guvernului nr. 834/1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat (publicată în Monitorul Oficial nr. 259 din 20 decembrie 1991), a fost modificată prin H.G. nr. 170/1995, H.G. nr. 95/1997 şi H.G. nr. 468/1998.
Hotărârea Guvernului nr. 553/1992 privind înfiinţarea unor societăţi comerciale pe acţiuni prin reorganizarea Regiei Autonome de Construcţii „Carpaţi”, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 241 din 29 septembrie 1992.