Competenţa teritorială. Invocarea direct în apel a excepţiei de necompetenţă. Decădere.


Excepţia de necompetenţă teritorială, fiind reglementată printr-o normă cu putere relativă, nu poate fi invocată decât până la prima zi de înfăţişare (sau în acea zi), neinvocarea sa în termen însemnând o achiesare la soluţionarea acţiunii de către instanţa la care s-a introdus cererea.

Neinvocând această excepţie la instanţa de fond, partea a pierdut dreptul de a o invoca în apel.

(Secţia comercială, decizia nr. 21/11.01.1996).

Prin sentinţa civilă nr. 6.592, pronunţată la 23.06.1995, de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, s-a admis cererea formulată de reclamanta S.C. “P.” – S.A. împotriva pârâtei S.C. “D” – S.A. Buzău, fiind obligată pârâta la plata sumei de 28.557 lei, reprezentând contravaloare lucrări, la 38.557 lei, penalităţi de întârziere şi la 10.000 lei, cheltuieli de judecată.

împotriva sentinţei mai sus amintite, a formulat apel S.C. “D” – SA. Buzău, învederând împrejurarea că reclamanta a introdus cererea de chemare în judecată Ia Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, încălcând dispoziţiile art. 5 din Codul de procedură civilă, care prevăd că cererea se introduce la instanţa de la sediul pârâtei, sentinţa fiind pronunţată cu nerespectarea competenţei teritoriale.

Analizând actele dosarului, tribunalul reţine următoarele:

Prin acţiunea înregistrată la 28.02.1995 la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, reclamanta a chemat în judecată pârâta, pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să fie obligată la plata sumelor de 38.557 lei, reprezentând contravaloarea lucrării efectuate, la 38.557 lei, penalităţi de întârziere şi la 10.000 lei, cheltuieli de judecată.

Deşi a fost legal citată la instanţa de fond, pârâta nu s-a prezentat pentru a-şi formula vreo apărare sau a solicita probe.

Cu privire la excepţia invocată direct în apel de către S.C. “D.” – S.A. Buzău, tribunalul reţine că excepţia de necompetenţă teritorială este reglementată de o normă cu putere relativă şi, în raport de dispoziţiile art. 136 Cod proc. civilă, nu vor mai putea fi invocate în cursul judecăţii excepţiile de procedură care nu au fost propuse în condiţiile art. 115 şi 132, în afară de cele de ordine publică.

Apelanta, neinvocând această excepţie la instanţa de fond, a pierdut dreptul de a o invoca în apel şi, de altfel, nu putea fi invocată decât până la prima zi de înfăţişare sau în acea zi, neinvocarea excepţiei însemnând o achiesare la soluţionarea acţiunii la instanţa unde s-a introdus cererea.

Având în vedere cele arătate mai sus, în conformitate cu dispoziţiile art. 296 Cod proc. civilă, urmează să se respingă apelul ca nefondat.