Compunerea completului de judecată. Acţiune în anulare


C. proc. civ.. art. 364. art. 366 alin. (2). art. 3661

Potrivit art. 364 C. proc. civ., hotărârea arbitrală poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare, pentru motivele prevăzute la lit. a)-i), din dispoziţiile legii rezultând similitudinea majorităţii motivelor pentru carc hotărârea arbitrală poate fi desfiinţată pe calea acţiunii în anulare cu cazurile de casare ce pot fi invocate în cadrul căii de atac a recursului împotriva unei hotărâri judecătoreşti, astfel cum acestea sunt reglementate prin art. 304 C. proc. civ.

Potrivit art. 366 alin. (2) din acelaşi cod, hotărârea instanţei cu privire la acţiunea în

anulare poate fi atacată numai cu recurs.

în raport cu prevederile legale menţionate, acţiunea în anulare constituie calea unică de atac ce se poate exercita împotriva hotărârii arbitrale, având conţinut şi efecte similare căii de atac a recursului împotriva hotărârilor judecătoreşti, natura juridică a acestei căi de atac fiind determinată tocmai de caracterul definitiv al hotărârii arbitrale, carc nu este susceptibilă de a fi atacată cu apel şi poate fi pusă în silită. Cum în procedura de drept comun o astfel de hotărâre poate fi atacată numai cu recurs, s-a statuat că este evident că şi acţiunea în anulare constituie o cale de atac având caracteristici asemănătoare recursului, dar cu unele particularităţi ce decurg din motivele ce pot fi invocate în

sprijinul acesteia, care, cu toată similitudinea de reglementare, nu sunt identice totuşi cu cazurile de casare din materia recursului, rezultând deci că. în accepţiunea legiuitorului, soluţionarea litigiului la tribunalul arbitral constituie o judecată în fond. iar acţiunea în anulare, fiind o cale de atac. nu poate determina o reexaminare cu caracter devolutiv.

Avându-se în vedere aceste considerente, prin Decizia nr. V din 25 iunie 2001. pronunţată de Secţiile Unite ale Curţii Supreme de Justiţie, publicată în M. Of. nr. 675 din 25 octombrie 2001. s-a motivat că. ţinându-se seama de natura juridică sui generis a acestei căi de atac. care impune instanţei examinarea cauzei în limitele prestabilite de dispoziţiile art. 364 C. proc. civ.. ce conţin motive având similitudine cu cele înscrise în art. 304 din acelaşi cod, completul de judecată pentru soluţionarea unei atari căi de atac va fi constituit, în raport cu nivelul instanţei competente, din numărul de judecători prevăzut pentm judecarea recursului, chiar dacă, în conformitate cu art. 366 alin. (2) C. proc. civ..

hotărârea instanţei judecătoreşti cu privire la acţiunea în anulare poate fi atacată cu recurs.

Articolul 366 C. proc. civ. a fost însă completat de art. I pct. 136* din O.U.G. nr. 138/2000. astfel cum a fost modificat prin Legea de aprobare nr. 219/2005, fiind introdus un articol nou. art. 3661, cu următorul cuprins: „în toate cazurile privind hotărârea arbitrală, acţiunea în anulare formulată potrivit art. 364 se judecă în completul prevăzut pentru judecata în primă instanţă, iar recursul se judecă în completul prevăzut pentru această cale de atac*’.

Textul redat a înlăturat toate controversele ce s-au ivit cu privire la compunerea completului învestit cu soluţionarea acţiunii în anulare şi cu calea de atac a recursului, legea tăcând o aplicare corespunzătoare a regulilor de drept comun în materie de competenţă. Astfel, cele statuate de Secţiile Unite ale Curţii Supreme de Justiţie prin Decizia nr. V/2001 cu privire la compuncrca completului de judecată învestit cu soluţionarea acţiunii în anularea hotărârii arbitrale nu îşi mai păstrează valabilitatea, devenind inoperante.

Legea nr. 219/2005 privind aprobarea O.U.G. nr. 138/2000 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă, prin carc art. 366 C. proc. civ. a fost completat cu art. 3661, având conţinutul mai sus redat, a fost publicată în M. Of. nr. 609 din 14 iulie

în speţă, sentinţa nr. 39 din 4 octombrie 2006 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a III a civilă şi pentru cauze cu minori şi familie, a fost pronunţată de complctul format dintr-un singur judecător, în compunerea prevăzută pentru judecata în primă instanţă, în conformitate şi cu respectarea prevederilor art. 3661 C. proc. civ., în vigoare la data soluţionării acţiunii în anularea hotărârii arbitrale, aşa încât criticile recurentului-pârât cu privire la acest aspect nu sunt fondate.

I.C.C.J., s. civ. şidepropr. irit., dec. nr. 1651 din 12 martie 2008.