Conciliere directă. Lipsa de rol activ a instanţei


Prin decizia civilă nr. 431/2001, Curtea de Apel Galaţi – Secţia comercială şi de administrativ a admis recursul şi a casat încheierea din data de 12.09.2001 a Tribunalului Galaţi, cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

S-a reţinut că, prin încheierea atacată, tribunalul a dispus greşit suspendarea judecăţii, în temeiul prevederilor art. 1551 din Codul de procedură civilă, pentru neefectuarea procedurii concilierii directe, potrivit dispoziţiilor art. 7201 din Codul de procedură civilă.

Instanţa nu a respectat dispoziţiile art. 129 din şi nu a exercitat rolul activ prevăzut imperativ în alineatul 3 din menţionatul articol, potrivit căruia “în cazul în care părţile nu sunt asistate sau reprezentate de avocat, judecătorul le va da îndrumări cu privire la drepturile şi obligaţiile care le revin în proces”.
Acţiunea a fost promovată fără dovada îndeplinirii procedurii concilierii directe. Instanţa s-a limitat numai la a pune în vedere reclamantei, la primul termen, să facă dovada îndeplinirii procedurii prealabile, în cauză acordându-se alte 3 termene la cererea intimatei pârâte.

Din nici una dintre încheierile de şedinţă nu rezultă că instanţa de fond ar fi dat îndrumări recurentei, persoană fizică neasistată de avocat, în legătură cu prevederile art. 7201 alin. 2 şi 5 din Codul de procedură civilă, care stabilesc modalităţile încercării concilierii directe.

Nu s-a observat că intimata-pârâtă a recunoscut la unul dintre termene pretenţiile din acţiune, declaraţie ignorată de către instanţă, deşi în speţa de faţă producea o singură consecinţă, şi anume neacordarea cheltuielilor de judecată (decizia civilă nr. 431/2001, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi).