Legea nr. 85/2006, art. 4 alin. (1) şi (4)
Recurgerea la utilizarea fondului de lichidare, în condiţiile art. 4 alin. (4) din Legea nr. 85/2006, este o măsură excepţională şi inoportună, în condiţiile în care în averea debitoarei există bunuri care urmează a fi valorificate, situaţie în care cheltuielile de procedură se suportă din averea debitoarei potrivit regulii instituite prin art. 4 alin. (1) din aceeaşi lege.
Avansarea cheltuielilor de procedură de către creditoarea ipotecară, în condiţiile în care acestea sunt rezonabile sub aspectul cuantumului stabilit, nu este de natură să prejudicieze creditoarea întrucât recuperarea acestora se va realiza cu precădere din sumele rezultate din valorificarea bunului, în condiţiile art. 121 alin. (1) pct. 1 din Legea nr. 85/2006.
C.A. Galaţi, dec. nr. 613 din 21 septembrie 2011,
nepublicată
Prin încheierea din 19 aprilie 2011, pronunţată dc Tribunalul Galaţi, s-a dispus obligarea creditorului SC B. SA Bucureşti să avanseze suma de 5000 lei, numai pentru licitaţiile ce urmează a se organiza, în condiţiile în care nu se vinde bunul, cheltuielile fiind numai pentru efectuarea publicităţii licitaţiilor. Pentru a hotărî astfel, judecătorul-sindic a motivat că SC B. SA Bucureşti este creditor majoritar, cu o pondere a creanţei de 83%, bunul supus vânzării este ipotecat, în favoarea SC B. SA Bucureşti şi s-a făcut dovada cheltuielilor efectuate de lichidator.
împotriva acestei hotărâri, a formulat recurs creditoarea SC B. SA Bucureşti. A criticat încheierea recurată pentru nelegalitate şi netemeinicie motivând următoarele: prin procesul-verbal al şedinţei adunării creditorilor debitoarei SC A.T. SRL încheiat la data dc 20 aprilie 2009, s-a adoptat regulamentul de vânzare la licitaţie a bunurilor debitoarei, regulament care a fost propus de creditoarea SC B. SA Bucureşti. Fără a efectua vreun anunţ publicitar, lichidatorul judiciar R.J. I.P.U.R.L., prin raportul nr. 3 din 11 mai 2010, a solicitat să-i fie avansate cheltuielile de procedură în sumă de 19.000 lei. Aceste cheltuieli au fost considerate ca fiind exagerate de către creditoare. Cu toate acestea, judecătorul-sindic a admis, în parte, solicitarea lichidatorului judiciar obligând crcditoarea să avanseze suma dc 5000 Ici pentru efectuarea publicităţii licitaţiilor. Recurenta-creditoare susţine că măsura dispusă de către judecătorul-sindic nu este susţinută de nicio prevedere legală. Consideră că în cauză există posibilitatea ca lichidatorul judiciar să utilizeze fondul de lichidare, pe baza unui buget previzionat,
conform art. 4 alin. (4) din Legea nr. 85/2006. Arată că dispoziţiile art. 4 alin. (4)din Legea nr. 85/2006, referitoare la posibilitatea utilizării fondului de lichidare pentru cheltuielile aferente procedurii, nu-şi găsesc aplicarea decât în măsura în care în patrimoniul debitoarei există bunuri, care, prin lichidare, să justifice încercarea de atingere a scopului procedurii. In patrimoniul debitoarei există asemenea bunuri care, prin lichidare, ar fi acoperit şi cheltuielile efectuate de lichidatorul judiciar pentru efectuarea publicităţii
licitaţiilor. In drept, a invocat dispoziţiile art. 4 alin. (4), art. 8, art. 11 din Legea nr. 85/2006, art. 37 alin. (4) din O.U.G. nr. 86/2006, art. 304 pct. 9 C. proc. civ.
Curtea de Apel Galaţi, în temeiul art. 312 alin. (1) şi (2) C. proc. civ., a apreciat că recursul este nefondat, pentru cele ce se vor arăta în continuare: Creditoarea SC B. SA Bucureşti este creditor ipotecar în procedura insolvenţei privind pe debitoarea SC A.T. SRL, deţinând o creanţă cu o pondere de 83%. Fiind creditor majoritar, creditoarea SC B. SA Bucureşti, în vederea valorificării bunului imobil deţinut în patrimoniul debitoarei, a adoptat un regulament de vânzare, care presupune anunţuri privind organizarea licitaţiilor într-un ziar naţional şi într-un ziar local, trei zile consccutive, cu menţinerea preţului de evaluare la primele două licitaţii, apoi scăderea preţului doar cu 5% la următoarele trei licitaţii, după care, se va scădea cu 5% preţul din trei în trei şedinţe de licitaţii până se va ajunge la 75%, din valoarea de evaluare. Dacă nici la acest preţ nu se reuşeşte vânzarea, se va convoca o nouă adunare a creditorilor. Efectuarea acestor anunţuri în vederea unei expuneri adecvate pe piaţă a bunului şi pentru obţinerea unui preţ avantajos pentru acoperirea exclusiv a creanţei creditoarei ipotecare SC B. SA Bucureşti, presupune efectuarea de cheltuieli pe care lichidatorul judiciar nu le poate avansa, în absenţa oricăror sume disponibile sau a oricăror bunuri de valorificat în averea debitoarei. Avansarea cheltuielilor de procedură de către crcditoarea SC B. SA Bucureşti, în condiţiile în care acestea sunt rezonabile sub aspectul cuantumului stabilit, nu este de natură să prejudicieze creditoarea întrucât recuperarea acestora se va realiza cu precădere din sumele rezultate din valorificarea bunului, în condiţiile art. 121 alin. (1) pct. 1 din Legea nr. 85/2006. Recurgerea la utilizarea fondului de lichidare, în condiţiile art. 4 alin. (4) din Legea nr. 85/2006, este o măsură excepţională şi inoportună, în condiţiile în care în averea debitoarei există bunuri care urmează a fi valorificate, situaţie în care cheltuielile dc proccdură se suportă din averea debitoarei potrivit regulii instituite prin art. 4 alin. (1) din aceeaşi lege.