Contencios administrativ. Certificat de “Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989”. Neeliberarea brevetelor. Acordarea drepturilor cuvenite


Prefectul de Constanţa a solicitat anularea hotărârii emise de Consiliul Local, invocând că a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor art. 4 alin. 2 din Legea nr. 42/1990, care instituie obligativitatea atestării prin brevet a titlurilor prevăzute de art. 1 şi 2 din menţionatul act normativ.

Prin sentinţa civilă nr. 65/2001, acţiunea a fost respinsă ca nefondată, cu motivarea că întârzierile înregistrate în eliberarea berevetelor nu pot aduce atingere drepturilor recunoscute persoanelor cărora, în condiţiile legii, li s-a conferit titlu de “Luptător pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

Recursul declarat împotriva sus-menţionatei sentinţe a fost considerat nefondat.

La data de 20 decembrie 2000, Consiliul Local Cernavodă a adoptat hotărârea nr.169 prin care s-a aprobat scutirea de la plata impozitelor locale pentru posesorii de certificate de “Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989” şi care se regăsesc în Decretul nr. 37 din 26 februarie 2000 emis de Preşedintele României.

Articolul 10 lit.k din Decretul-Lege nr.42/1990 consacră dreptul persoanelor cărora li s-a conferit titlul de “Luptător pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, privind scutirea la plata taxelor şi impozitelor pentru clădiri şi terenul aferent.

Titlul de “luptător” a fost conferit prin Decretul nr. 37 din 26 februarie 2000 emis de Preşedintele României, în timp ce atestarea prin brevet reprezintă numai un act de eliberare a documentului şi care nu este de natură să producă modificări în acordarea drepturilor prevăzute de art. 10 din Decretul Lege nr. 42/1990.

întrucât deficienţele de ordin administrativ privind eliberarea brevetelor nu pot împieta asupra drepturilor prevăzute de lege pentru persoanele cărora li s-a conferit titlu de “Luptător pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, curtea a reţinut că hotărârea instanţei de fond este legală şi temeinică motiv pentru care, în conformitate cu art. 312 alin. 1 Cod procedură civilă, a respins recursul ca nefondat (decizia civilă nr. 51/CA/2001 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa).