Contencios administrativ. Contract de asociere în participaţiune. Contract de închiriere. Cererea privind rambursarea TVA. Procedura prevăzută de O.U.G. nr. 13/2001. Citarea organului constatator


Prin sentinţa civilă nr. 709 din 27.09.2002 pronunţată de Tribunalul Buzău a fost respinsă contestaţia formulată de reclamanta societate comercială împotriva deciziei din 5 iunie 2001 emisă de pârâta D.G.F.P. Buzău.

în motivarea hotărârii, instanţa de fond a reţinut că organele de control ale Administraţiei Financiare Buzău nu au aprobat cererea formulată de reclamantă, de rambursare a TVA în sumă de 15.625.933 lei pentru perioada octombrie 2000 -februarie 2001, având în vedere că, în realitate, între reclamantă şi o altă societate comercială s-a încheiat un contract de închiriere, chiar dacă părţile au denumit acest contract de asociere în participaţiune, astfel că este datorată TVA de către contestatoare, aşa cum s-a stabilit prin decizia menţionată a D.G.F.P. Buzău, care a respins contestaţia.

împotriva sentinţei civile nr. 709 a Tribunalului Buzău a declarat recurs reclamanta, care a considerat că hotărârea este netemeinică şi nelegală.

Astfel, recurenta a arătat că a încheiat cu o altă societate comercială un contract de asociere în participaţiune, iar nu un contract de închiriere, aşa cum greşit a stabilit instanţa de fond, care a încălcat prevederile art. 969, art. 973 şi art. 977 C. civ.

La termenul din 31 ianuarie 2002, recurenta, prin apărătorul său, a invocat şi motivul de recurs de ordine publică privind necitarea în cauză şi a organului constatator, respectiv Administraţia Financiară a municipiului Buzău, care a întocmit procesul-verbal din 10 aprilie 2001, act prin care nu s-a aprobat cererea contestatoarei de rambursare a TVA.

Recursul a fost considerat fondat.

Prin procesul-verbal încheiat la data de 10 aprilie 2001 de inspectori din cadrul Administraţiei Financiare a municipiului Buzău nu s-a aprobat cererea reclamantei de rambursare a sumei de 15.625.933 lei reprezentând TVA pentru perioada octombrie 2000 – februarie 2001.

în baza prevederilor O.U.G. nr. 13/2001, contestatoarea a formulat contestaţie, soluţionată prin decizia emisă de D.G.F.P. Buzău, act administrativ-jurisdicţional împotriva căruia reclamanta a formulat acţiunea la instanţa competentă.

Deoarece actul constatator, respectiv procesul-verbal din 10 aprilie 2001, a fost întocmit de agenţi din cadrul Administraţiei Financiare a municipiului Buzău, se impunea citarea în cauză şi a organului constatator, nu numai a D.G.F.P. Buzău, care a soluţionat contestaţia prin decizia atacată.

în consecinţă, pentru considerentele arătate, deoarece sentinţa civilă nr. 709/2001 a Tribunalului Buzău este afectată de nulitatea prevăzută de art. 304 pct. 5 C. proc. civ., se impune admiterea recursului, casarea sentinţei atacate şi trimiterea cauzei spre rejudecare, cu citarea şi a Administraţiei Financiare a municipiului Buzău.

C.A. Ploieşti, decizia nr. 109 din 31.01.2002