Contencios administrativ. Neînscrierea în carnetul de muncă a sporului de vechime. Dovada acestuia cu adeverinţa eliberată de angajator


Prin sentinţa nr. 168/C/2002, Tribunalul Argeş a admis în parte acţiunea reclamantei, a anulat decizia contestată şi a obligat-o pe intimată să emită o nouă decizie de pensionare, cu luarea în calcul a sporului de vechime în muncă, aşa cum rezultă din adeverinţa nr. 99/2002.

în esenţă, tribunalul a reţinut că, faţă de prevederile art. 78, 83 şi 161 alin. 2 din Legea nr. 19/2000, în lipsa înregistrării sporurilor salariale în carnetul de muncă se pot prezenta pentru dovedirea acestora şi acte de certificare.

Recursul pârâtei a fost respins de Curtea de Apel Piteşti, reţinându-se că punctajul mediu anual stabilit la calcularea drepturilor de este eronat, deoarece se impunea a fi luat în calcul şi sporul de vechime menţionat în adeverinţa eliberată de SC I. SA, chiar dacă acesta nu era înregistrat în carnetul de muncă.

Dispoziţiile art. 161 alin. 2 din Legea nr. 19/2000 prevăd expres că, în lipsa înregistrării drepturilor salariale în carnetul de muncă, se pot prezenta şi acte doveditoare de certificare, normă care se aplică şi în situaţia omisiunii înregistrării unor sporuri de vechime, care sunt tot drepturi salariale şi nu numai în situaţia în care nu sunt înregistrate în carnetul de muncă deloc drepturile de această natură.

C.A. Piteşti, decizia nr. 514/R-C/l7.06.2002