C. civ., art. 969. art. 1073
C. com., art. 43
Părţile în litigiu, reclamanta SC A.A.G SRL. şi pârâta W.L. GmbH au încheiat la 27-28 decembrie 2006 un contract de asociere în participaţiune pentru dezvoltarea unui complex turistic de golf situat în comuna D„ S. în temeiul acestui contract, pârâta urma să contribuie cu dezvoltarea hotelieră şi a staţiunii, studii de fezabilitate, licitaţie internaţională pentru operatorul hotelier, contracte manageriale şi de închiriere, parteneri de investiţie, bănci internaţionale, investitori, management pentru inaugurare, dezvoltare şi management pentru terenul de golf (potrivit art. I.l din contract), iar reclamanta urma să contribuie cu consultanţă tehnică în ceea ce priveşte preţul şi structura de cost. asistenţa în planificarea activităţilor, servicii tehnice, comerciale şi organizatorice (conform art. 1.2 din contract). în temeiul contractului, reclamanta a transferat pârâtei suma totală de
150.000 curo. cu titlu de contribuţie/taxă de angajament.
Termenul de începere a activităţii, potrivit art. 1.3 din contractul de asociere in participaţiune, era 27 decembrie 2006, iar de finalizare 30 iunie 2007. Reclamanta a susţinut că acest termen nu a fost respectat de pârâtă, în ciuda achitării sumei de 150.000 euro. Pârâta nu a produs nicio probă din care să rezulte că investiţia ar fi început în 2006 şi că ar fi fost finalizată în 2007. Existenţa unor scrisori de intenţie din partea unor societăţi – S., ()., R.A.G – invocată de pârâtă ca probă a demarării activităţii de investiţie nu a putut fi luată în considerare, deoarece activitatea de investire presupune existenţa unor operaţiuni
comerciale bazate pe contracte ferme, şi nu doar aflate în stadiul de prc-negociere al scrisorilor de intenţie.
Tribunalul arbitral a reţinut ca fiind neîntemeiate susţinerile pârâtei în sensul că obligaţia de restituire a sumei de 150.000 curo ar fi fost preluată de nou înfiinţata societate
D.GR. SA, în primul rând deoarecc o cesiune de datorie nu poate avea loc în lipsa consimţământului expres al creditorului, ceea ce nu s-a dovedit a fi existat. Pc de altă parte, la dosar nu există nicio dovadă în sensul faptului că înregistrarea societăţii comerciale D.GR. SA ar fi avut loc. deci că aceasta ar fi dobândit personalitate juridică, pentru a putea fi subiect de drepturi şi obligaţii şi pentru ca obligaţiile asociaţilor săi să devină exigibile.
Reclamanta a notificat pârâta cu privire la neîndcplinirea de către aceasta a obligaţiilor contractuale ce îi reveneau şi intenţia de rezoluţiune a contractului de asociere în participaţiune. prin notificarea datată 20 octombrie 2008. precum şi cea din 23 octombrie 2008.
Aşa fiind. Tribunalul arbitral a reţinut ca fiind neîntemeiată pretenţia reclamantei SC A.A.G SRL şi. în aplicarea art. 969 C. civ.. precum şi a art. 5.1 din contractul de asociere în participaţiune din 27-28 decembrie 2006. care dispune că „Fiecare parte va putea rczoluţiona acest contract dacă cealaltă parte nu îşi îndeplineşte obligaţiile şi dacă această neîndeplinire continuă timp de 30 de zile după ce partea carc nu este în culpă a trimis o notificare părţii culpabile”, şi a constatat rezolvirea de drept a acestuia.
Ca o consecinţă directă a rezolvirii contractului, este întemeiată şi pretenţia reclamantei SC A.A.G SRL ca pârâta W.L. GmbH să restituie suma de 150.000 euro pe care a încasat-o în temeiul contractului de asociere în participaţiune.
Făcând aplicarea art. 969 C. civ., art. 1073 C. civ. şi art. 43 C. com., cu referire la dispoziţiile art. 3.8 din contractul de asociere în participaţie, care prevede că. „In cazul în care întreaga investiţie nu se va realiza în 2007 sau în cazul în care compania de investiţii refuză să realizeze plasarea investiţiei în 2007, W.L. va rambursa capitalul de participare al asocierii în participaţie, incluzând o rată a dobânzii de 6% pe an”, precum şi la dispoziţiile art. 3.9 care, în finalul său, dispune că „ori întreaga investiţie se va realiza, astfel ca participarea în asocierea în participaţie să fie achitată prin bugetul investiţiei, ori proiectul se va opri complet şi participarea la capitalul asocierii în participaţie va fi restituită de W.L., inclusiv o rată a dobânzii de 6% pe an”, a fost admisă şi pretenţia reclamantei SC A.A.G SRL de obligare a pârâtei W.L. GmbH la plata sumei de 16.375 euro cu titlu de dobândă contractuală pentru perioada 2007-2009, precum şi la plata de dobânzi în continuare în cuantum de 6% din suma de 150.000 euro. începând cu data hotărârii şi până la plata plăţii efective a acestei sume.
Sentinţa arbitrală nr. 293 din 4 decembrie 2009