Contract de asociere în participaţiune. împiedicarea funcţionării asocierii de către pârâtă. Rezilierea contractului. Efecte


C. civ, art. 1021

între părţi s-a încheiat, la data de 15 august 2006, contractul de asociere în participaţie nr. 1, care prevedea constituirea acestei asocieri pe o durată de 3 ani, cu privire la desfăşurarea activităţii de comercializare en detail a produselor de tip Pet-shop. Părţile au închiriat un spaţiu necesar desfăşurării activităţii şi un aparat copiator, derulând activitatea până la data de 28 noiembrie 2006. dată la care asocierea nu a mai putut funcţiona, dcoarece pârâta nu a mai permis funcţionarea asocierii în spaţiul închiriat, pe care l-a subînchiriat cu profit personal, distinct de asociere. De asemenea, nu a mai permis funcţionarea organelor de conducere ale asocierii. Asupra acestor împrejurări, pârâta a fost notificată la data de 4 decembrie 2006. pârâta comunicându-i reclamantei o adresă prin care arată în scris că înţelege să înceteze valabilitatea contractului. Invocarea de către pârâtă a art. 15 ca temei al unei denunţări unilaterale a convenţiei nu este întemeiată, pentru că art. 15 face referire la încetarea asocierii pentru motive carc nu se regăsesc în prezenta cauză, deoarece nu este expirată durata asocierii, reclamanta nu este în culpă, societăţile participante nu sunt în lichidare şi asocierea nu este în situaţia de a nu fi rentabilă, din documentele depuse la dosarul cauzei rezultând contrariul.

Fapta de împiedicare a funcţionării asocierii în cursul perioadei de valabilitate a contractului de asociere reprezintă o încălcare culpabilă de către pârâtă a obligaţiilor asumate prin contractul de asociere, rcspectiv o neîndeplinire a obligaţiilor asumate potrivit art. 9.1, art. 10-I2,art. 13 şi art. 19-20 din contract, ceea ce constituie temei de reziliere potrivit art. 1021 C. civ.. fiind aplicabile prevederile art. 15.2 din contractul de asociere.

Tribunalul arbitral a avut în vedere şi atitudinea procesuală a pârâtei, care nu a formulat nicio apărare în cauză şi nu a înţeles să răspundă nici la corespondenţa trimisă de reclamantă şi nici la cea transmisă de instanţa arbitrală.

Prin urmare, tribunalul arbitral a reţinut că acţiunea reclamantei este întemeiată, dispunând admiterea acţiunii şi rezilierea contractului de asociere în participaţie dintre părţi.

Ca o consecinţă a admiterii capătului de cerere privind rezilierea contractului, tribunalul arbitral a admis şi cererea reclamantei SC O. SRL de obligare a pârâtei SC T.H.E. SRL la plata către reclamantă a sumei de 9557 lei cu care aceasta a contribuit în asociere, conform documentelor depuse la dosarul cauzei, cu titlu de daune. A fost admisă şi pretenţia constând daune reprezentând profitul din asociere ce revine reclamantei şi care nu a fost încasat de aceasta, în sumă de 1500 lei, profit datorat conform art. 13 din contractul de asociere.

Sentinţa arbitrată nr. 189 din 2 octombrie 2008