C. civ., art. 969. art. 1066
Tribunalul arbitral a reţinut că părţile au încheiat un contract de comision la 22 ianuarie 2007, în temeiul căruia reclamanta, în calitatc de comitent, s-a obligat să execute pentru pârâtă, în calitate de comisionar, lucrări de confecţii textile, părţile prevăzând o clauză penală pentru întârziere în îndeplinirea obligaţiilor, dreptul de control al comisionarului asupra producţiei, modalităţile de remediere a deficienţelor calitative şi felul în care sunt suportate costurile ocazionate de efectuarea acestor remedieri.
în contractul încheiat de părţi s-a prevăzut că cheltuielile pentru mărfurile a căror calitatc nu este bună, sunt murdare şi nepotrivite ca măsură ori cusute necorespunzător şi nu pot fi livrate beneficiarului extern vor fi suportate de către comitent, adică de către reclamantă, în următoarele condiţii: după remedierea defecţiunilor de cătrc pârât (comisionar), acesta va factura costurile remedierii către reclamantă (comitent): dacă bunurile rezultate ca fiind calitatea a doua şi care nu pot fi livrate beneficiarului extern sunt sub 2%, atunci costurile de producţie vor fi plătite integral comitentului (reclamantei) de către comisionar; dacă procentul este de 2% şi mai mare. costurile de producţie vor fi plătite comitentului (reclamantei), dar preţul de vânzare către cumpărătorul final al produselor finite respinse va fi facturat comitentului; contestaţiile cu privire la calitatea produselor executate de comitent vor fi făcute în termen de maxim 15 zile de la livrarea acestora.
în cauză, a rezultat că reclamanta a executat un număr de 2.202 jachete, însă pârâta pretinde că un număr de 600 de piese au fost remediate de ea, 24 piese au fost lipsă, iar 28 de bucăţi nu au putut fi remediate. Potrivit clauzelor contractului, pârâta avea dreptul să remedieze defecţiunile, caz în care. pentru a-şi recupera costurile operaţiunilor, trebuia să emită factură pentru plata contravalorii acestora de către reclamantă şi, numai în ipoteza în care numărul de piese ce nu au putut fi livrate beneficiarului extern depăşeşte procentul de 2%, pârâta avea dreptul la facturarea contravalorii acestor piese pentru plata lor de către reclamantă, operaţiune posibilă numai după ce ar fi achitat valoarea tuturor pieselor comandate, contestaţiile cu privire la calitatea produselor putând fi făcute în termen de 15 zile de la livrarea acestora.
Or. nu s-a dovedit că ar fi fost executate lucrări de remediere dintre cele arătate mai sus, dar. şi pentru ipoteza în carc ar fi fost făcute, numai emiterea unei facturi de cătrc
pârâtă o îndreptăţea pe aceasta să pretindă contravaloarea lor. lucrurile stând la fel şi în privinţa pieselor pe care pârâta pretinde că nu le-a primit de la reclamantă (28 de bucăţi).
Nu rezultă din probele administrate nici faptul că deficienţele reclamate prin întâmpinare ar fi fost semnalate de către pârâtă în termenul prevăzut de art. 5 alin. ultim din contract.
Pe de altă parte, pârâta nu a contestat faptul că a primit piesele confecţionate de către reclamantă şi că le-a livrat partenerului extern, astfel că nu s-a putut primi susţinerea acesteia în sensul că reclamanta nu şi-ar fi îndeplinit în timp şi în condiţiile calitative stabilite prin contract obligaţiile pc care şi le-a asumat.
Aşa fiind, în temeiul art. 6 din contract şi art. 969 C. civ.. Tribunalul a obligat pârâta la plata contravalorii lucrărilor de confecţii executate şi pentru carc a fost emisă factura nr. 06281563 din 3 august 2007.
în conformitate cu art. 6 alin. (2) şi (3) din contract, plata contravalorii lucrărilor trebuia tăcută în termen de 21 de zile de la data livrării mărfurilor, sub sancţiunea plăţii unei penalităţi de 0.1% pe zi de întârziere din suma datorată pe perioada cuprinsă între scadenţă şi data plăţii integrale a debitului.
Clauza cuprinsă în art. 6 din contract este conformă cu dispoziţiile art. 1066 C. civ., este obligatorie pentru părţi şi nu poate fi diminuată de Tribunal, motiv pentru carc pârâta a fost obligată şi la plata penalităţilor ce au fost calculate până la data introducerii acţiunii la suma de 4137,21 lei. penalitatea fiind cerută şi datorată şi pentru viitor, până la achitarea integrală a debitului.
Sentinţa arbitrală nr. 55 din 13 martie 2008