Contract de credit bancar comercial garantat prin ipotecă. întinderea răspunderii garantului.


Răspunderea garantului ipotecar al unui credit bancar comercial se limitează la valoarea bunului imobil ipotecat înscrisă în contractul de ipotecă deoarece prin contractul menţionat garantul nu şi-a asumat o obligaţie solitară, iar prezumţia de solidaritate instituită prin art. 41 alin. 2 Cod Comercial operează doar în cazul fidejusorului, care este un garant personal al debitorului comercial.

Secţia Comercială, decizia nr. 4110 din 12 noiembrie 1998.

Tribunalul a admis în parte acţiunea formulată de reclamantă BANCA “DACIA FELIX” SA, Cluj Napoca -Sucursala Drobeta Turnu Severin şi a obligat pe pârâţii G.l. şi N.F, la 8.900.000 lei din debitul de 25.444.054 lei datorat de pârâta S.C.”PERLA GP” SRL, cu care aceştia răspund în solidar.

Totodată, pârâţii G.P, şi G.E. au fost obligaţi în solidar cu pârâta S.C.”PERI_Â GP” SRL să plătească reclamantei suma de 23.000.000 lei, ce face parte din acelaşi credit.

S-a reţinut că reclamanta a acordat pârâtei S.C. “PERLA GP” SRL un credit de 25.000.000 lei, din aceasta mai are de restituit 23.469.154 lei.

împrumutul a fost garantat de pârâţii G.l. şi N.F., precum şi. de pârâţii G.F. şi G.E. cu imobilele proprietatea lor, până la concurenta sumelor de 8.900.000 lei şi, respectiv, 23.000.000 lei.

Curtea de Apel a admis apelul reclamantei şi a schimbat în parte sentinta, în sensul că i-a obligat pe pârâţii -garanţii G.I..N.F., G.I.F. şi G.E. în solidar eu S.C.”PERLA GP” SRL, că restituie apelantei suma de 23.469.154 lei credit restant, plus 1.974.900 li dobândă aferentă .

S-a reţinut că, indiferent de valoarea imobilelor ipotecate la data încheierii contractului de ipotecă, giranţii, răspund în solidar cu societatea împrumutată pentru întreaga datorie comercială.

Pârâta N.F. a declarat recurs susţinând că a garantat creditul, acordat societăţii în limita valorii imobilului, ipotecat, respectiv pentru 8.900.000 lei, sumă pe care deja a achitat-o intimatei – reclamante.

Recursul este fondat.

Astfel, prin contractul de ipotecă recurenta s-a obligat să garanteze creditul acordat SC “PERLA” GP SRL numai în limita sumei de 8.900.000 lei, deci nu şi-a asumat o obligaţie solidară cu debitorul comerciant.

Articolul 42 Cod comercial instituie prezumţia de solidaritate numai asupra fidejusorului (garant personal al debitorului comerciant), or, recurenta are calitatea de garant ipotecar, a cărei obligaţie nu este solidară cu a debitorului comerciant, ci se limitează la valoarea bunului imobil ipotecat, înscrisă în contractul de ipotecă.

Sub acest aspect, instanţa de apel a făcut o interpretare greşită a contractului accesoriu de ipotecă şi a dispoziţiilor legale incidente cauzei.