Contract de închiriere. Spaţiu comercial. Modul de stabilire a chiriei.


Având în vedere întinderea şi valoarea spaţiului închiriat, precum şi împrejurarea că pentru orice spaţii închiriate chiria este stabilită lunar; nu se poate accepta susţinerea apelantei că ar fi înţeles că suma de 1.062.000 lei ar reprezenta chiria datorată pentru întreaga perioadă a închirierii spaţiului, respectiv pentru 3 ani.

(Secţia comercială, decizia nr. 934/28.11.1995)

Prin cererea înregistrată la 31.01.1995, reclamanta S.C.RP.S. “M.I.”- S.A. Buzău a chemat în judecată pârâta S.C. “A.I.E.” – S.R.L. Bucureşti, solicitând obligarea acesteia la plata sumei de 6.906.338 lei, chirii neachitate, 1.678.822 lei majorări, rezilierea contractului de închiriere, evacuarea pârâtei din spaţiul închiriat şi obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecată.

în motivarea cererii s-a arătat că prin contractul de închiriere intervenit între părţi, reclamanta a închiriat pârâtei spaţii de producţie aparţinând Fabricii M., cu o chirie lunară de 1.062.000 lei, inclusiv TVA, care urma să fie achitată de către pârâtă la sfârşitul fiecărei luni, că pârâta nu şi-a achitat chiria datorată, a produs daune prin demontarea unor utilaje, şi a înştiinţat reclamanta că este de acord cu rezilierea contractului de închiriere, fără să-şi onoreze obligaţiile.

Prin sentinţa civilă nr. 4.673/12.05.1995, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a admis acţiunea formulată de reclamantă, a obligat pârâta la plata sumei de 8.585.160 lei, chirie neachitată, a dispus rezilierea contractului de închiriere şi evacuarea pârâtei din spaţiul aparţinând Fabricii M.

Pentru a da această soluţie, instanţa de fond a reţinut că între părţi a intervenit un contract de închiriere, în baza căruia pârâta a închiriat spaţii de producţie de la reclamantă, pentru care s-a obligat să plătească o chirie lunară de 1.060.000 lei şi, cu toate că reclamanta şi-a respectat obligaţiile contractuale, pârâta a refuzat, în mod nejustificat, să achite chiria datorată, înştiinţând reclamanta că este de acord cu rezilierea contractului de închiriere.

împotriva acestei sentinţe a formulat apel pârâta, arătând că la art. 5 din contract se stipulează ca preţ al chiriei suma de 1.062.000 lei, inclusiv TVA, fără să se precizeze dacă aceasta reprezintă o chirie lunară, pentru un an sau pentru întreaga perioadă de închiriere, astfel încât apreciază că acest preţ reprezintă chiria datorată pentru întreaga perioadă de închiriere.

Se mai arată că intimata, prin adrese şi notificări, a stabilit în mod arbitrar calculul chiriei restante şi a majorărilor, şi, după ce apelanta a notificat pârâtei rezilierea contractului, s-a mai comunicat un act adiţional prin care se majorează chiria începând de la 31.12.1994.

Intimata a formulat întâmpinare, în care se solicită respingerea apelului, cu motivarea că din actele dosarului rezultă fără dubii că suma de 1.062.000 lei reprezintă chirie lunară, fiind vorba de un spaţiu de producţie şi că această împrejurare apelanta a cunoscut-o atunci când a participat la licitaţia organizată pentru închirierea acestui spaţiu.

Apelul este nefondat.

Din actele şi lucrările dosarului rezultă că între părţi a intervenit un contract de închiriere în care, la Cap. IV, art. 5 se prevede ca preţ al chiriei suma de 1.062.000 lei, inclusiv TVA, iar obiectul contractului, potrivit Cap. II, art. 1 este închirierea spaţiilor de la Fabrica M., în suprafaţă utilă de 13.950 m.p., astfel cum rezultă din fişa de prezentare depusă de intimată, cuprinzând şi mijloacele fixe.

Apelanta a închiriat acest spaţiu ca urmare a anunţului de licitaţie publică, în care se precizează că preţul de pornire a licitaţiei, respectiv chiria lunară, este de 1.062.000 Iei, iar prin procesul verbal de licitaţie nr. 661 din 7.04.1994, rezultă că la licitaţie s-a prezentat numai apelanta, care a acceptat preţul chiriei stabilit la pornirea licitaţiei.

Deci, coroborându-se prevederile din contractul de închiriere referitoare la preţul chiriei, cu actele întocmite cu ocazia deschiderii licitaţiei, cu faptul că apelanta a cunoscut încă atunci când s-a prezentat la licitaţie că preţul este lunar, având în vedere şi întinderea şi valoarea spaţiului închiriat, precum şi împrejurarea că pentru orice spaţii închiriate chiria este stabilită lunar, nu se poate accepta susţinerea apelantei că ar fi înţeles că suma de 1.062.000 lei ar reprezenta chiria datorată pentru întreaga perioadă a închirierii spaţiului, respectiv pentru 3 ani.

Faţă de cele de mai sus, se va respinge apelul formulat de către apelantă, ca nefondat.