Contract de vânzare-cumpărare neîncheiat în formă scrisă. Neîndeplinirea obligaţiei de plată a preţului. Consecinţe.


Potrivit art. 1361 şi art. 1362 şi art. 43 Cod comercial în lipsa unor clauze contractuale contrare, preţul devine exigibil la predarea mărfurilor şi produce de drept dobânzi din acelaşi moment. Ca atare, în cazul contractului de vânzare-cumpărare neîncheiat în formă scrisă, cumpărătorul care nu contestă primirea mărfurilor şi neplata preţului datorează vânzătorului, pe lângă preţ, dobânzi la nivelul celor practicate de băncile comerciale, fără ca acesta din urma să fie ţinut să justifice vreo pagubă din întârzierea plăţilor.

Secţia Comercială, decizia nr. 4340 din 26 noiembrie 1998.

Tribunalul a admis acţiunea reclamantei S.C. „SEMROM” SA Bucureşti Complex Agrosem Brăila şi a obligat pe pârâta S.C. “COMBIMIX” SA Brăila să-i plătească acesteia 84.871.008 lei preţ marfă 56.236.022 lei dobânzi calculate până la 30 octombrie 1997 şi în continuare până la achitarea debitului şi 14.401.054 lei cheltuieli de judecată.

Curtea de Apel a admis apelul pârâtei şi a schimbat sentinţa în sensul că a înlăturat dispoziţiile privind plata dobânzilor, iar cheltuielile de judecată le-a redus cu 9.791.214 lei.

S-a reţinut că în contract părţile nu au prevăzut o clauză privind răspunderea pârâtei pentru întârzierea plăţilor şi, deci, aceasta nu poate fi obligată la daune sub formă de dobânzi, nu s-a dovedit legătura cauzată între prejudiciul pretins de reclamantă şi întârzierea plăţilor şi nici modul de calcul al dobânzilor.

Reclamanta a declarat recurs susţinând că raporturile comerciale din speţă, fără a fi consemnate într-un contract scris, s-au realizat prin livrarea şi primirea mărfii şi plata parţială de către pârâtă, astfel că nu este nici un motiv să nu se aplice art. 43 din Codul comercial, iar dobânzile solicitate

corespund celor practicate de Banca Agricolă SA.

Recursul este fondat.

Astfel, din examinarea actelor dosarului rezultă că pârâta S.C. „COMBIMIX” SA nu a contestat primirea mărfurilor şi neplata preţului de 84.871.008 lei, deşi nu s-a încheiat un contract scris privind drepturile şi obligaţiile reciproce.

Potrivit art. 1361 şi 1362 Cod civil, principala obligaţie a cumpărătorului este să plătească preţul conform celor prevăzute în contract, iar dacă nu există o asemenea prevedere, la locul şi în ziua când se face predarea lucrului.

Pe de altă parte, conform art. 43 din Codul comercial, datoriile comerciale lichide şi plătibile în bani cum sunt cele din prezentul litigiu, produc dobândă de drept din ziua când devin exigibile.

Prin urmare, în cauza de faţă din momentul primirii mărfii pârâta avea datoria de a plăti preţul şi, întrucât nu a făcut acest lucru, este datoare a plăti dobânzi prin efectul legii, reclamanta nefiind ţinută, conform art. 1088 Cod civil, să justifice vreo paguba din întârzierea plăţilor.

Aşa fiind, în mod greşit a fost admis apelul şi pârâta a fost exonerată de plata dobânzilor, calculate de reclamantă în raport de dobânzile practicate de Banca Agricolă, respectiv 55,88 % pe an pentru anul 1996 şi 80 % pe an pentru anul 1997, cum rezultă din dovezile de la dosar.

în consecinţă, se va admite recursul şi decizia atacată va fi casată în temeiul art. 314 Cod procedură civilă, iar apelul r pârâtei va fi respins.