CONTRACT DE VÂNZARE-CUMPĂRARE. REZOLUTIUNE. PARTEA CARE O POATE CERE


Rezoluţiunea contractului poate fi cerută de partea care a executat sau care declară că este în măsură să execute contractul, conform art. 1020 -1021 C. civ.

Prin sentinţa nr. 672/1999, pronunţată în dosarul nr. 2528/1999, Tribunalul Teleorman a respins, ca nefondată, acţiunea reclamantei S.C. “F.S.” – S.A., formulată în contradictoriu cu S.C. “C.” – S.A. Alexandria.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut că părţile au încheiat un contract de vânzare-cumpărare şi întrucât reclamanta nu a livrat marfa, pârâta nu a achitat preţul.

împotriva sentinţei a declarat apel reclamanta, arătând, în esenţă, că instanţa de fond, în mod greşit, a respins acţiunea, la dosarul cauzei existând suficiente dovezi privind neseriozitatea pârâtei în îndeplinirea obligaţiilor contractuale.

Analizând, Curtea a respins apelul, ca nefondat, pentru următoarele considerente:

în conformitate cu art. 1169 C. civ., cel care face o propunere înaintea judecării trebuie să o dovedească.

Apelanta face confuzie între rezoluţiune şi reziliere, în condiţiile în care a solicitat rezilierea pentru neseriozitate contractuală.

Din cuprinsul contractului rezultă că acesta presupune o instantanee: obligaţia apelantei-reclamante de a preda cantitatea de 250 tone

grâu şi obligaţia intimatei de a achita preţul în 30 de zile de la stabilirea acestuia în raport de indicele de panificaţie, conform art. 1 Cap. III şi art. 4 – Cap. V din contract.

Rezilierea se aplică în cazul neexecutării unor contracte cu execuţie succesivă, având drept consecinţă încetarea efectelor contractului pentru viitor.

Prin urmare, instanţa de apel consideră că s-a solicitat rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare.

Rezoluţiunea contractului poate fi cerută de partea care a executat sau care declară că este în măsură să execute contractul.

Din probele administrate, nu a rezultat că apelanta ar fi livrat marfa contractată.

în consecinţă, apelul fost respins, ca nefondat, conform art. 296 C. pr. civ.

(Secţia comercială, decizia nr. 281/2000)

NOTĂ: Soluţia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială

a fost menţinută prin decizia nr. 456/2001 a Curţii Supreme de Justiţie –

secţia comercială, prin care s-a respins recursul, ca nefondat. (M.P.)