Potrivit Convenţiei CIM (art.2 7), transportatorul răpunde pentru integritatea mărfii primită spre transport, până în momentul eliberării ei către destinatar, răspundere care operează în temeiul constatărilor înscrise în procesul verbal comercial tip CIM, care se încheie la destinaţie, fără a se cere şi o dovadă privind plata mărfii către expeditor.
în Convenţia CIMjunt prevăzute cauzele care exonerează de răspundere pe cărăuş, dar printre acestea nu este menţionată lipsa dispoziţiei de plată şi a extrasului de cont privind plata mărfii expediate.
(Secţia comercială, decizia nr.514/27.11.1991)
Prin sentinţa civilă nr. 3.715 din 12.07.1991, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a dispus obligarea M.T. la plata sumei de 3.800,19 lei, ce reprezintă contravaloarea a 60 kg cafea lipsă, constatată prin procesul verbal nr. 1.955/ 1990, încheiat în staţia CFR Cotroceni, la un transport de cafea primit de la Hamburg, cu vagonul nr. …7.162.
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut că reclamanta nu a făcut dovada – cu dispoziţia de plată şi extrasul de cont -că a achitat în întregime factura externă şi, deci, are un prejudiciu a cărui acoperire este îndreptăţită să o pretindă de la pârât.
Prin recursul de faţă, reclamanta critică hotărârea pentru netemeinicie şi nelegalitate, şi susţine, în esenţă, că, deşi violarea vagonului pe timpul transportului a fost pe deplin dovedită şi, deci, calea ferată este răspunzătoare pentru lipsa unui sac cu 60 kg cafea, totuşi, instanţa de fond, împotriva prevederilor Convenţiei CIM, reţine că nu s-a făcut dovada prejudiciului şi respinge acţiunea, în loc să o admită. Recursul este întemeiat.
Din examinarea procesului verbal de constatare nr. 1.955/1990/R,
încheiat în staţia CFR Bucureşti Cotroceni, rezultă că vagonul nr……7.162,
cu cafea Brazilia, a sosit de la Hamburg, violat, şi la recepţia făcută, în prezenţa unui delegat al căii ferate şi a unui delegat al poliţiei feroviare, s-a constatat lipsa unui sac cu cafea crudă, în greutate de 60 kg.
La încercarea prealabilă de conciliere, pârâtul a fost de acord să plătească contravaloarea celor 60 kg cafea, la preţul din factura externă, dar ulterior, pe parcursul procesului, a revenit şi s-a opus la plată, cu motivarea că reclamanta nu a făcut dovada că are un prejudiciu, punct de vedere împărtăşit şi de către instanţa de fond.
Potrivit Convenţiei CIM (art.27), transportatorul răspunde pentru integritatea mărfii primită spre transport, până în momentul eliberării ei către destinatar, răspundere care operează în temeiul constatărilor înscrise în procesul verbal comercial tip CIM, care se încheie Ia destinaţie, fără a se cere şi o dovadă privind plata mărfii către expeditor.
în Convenţia CIM sunt prevăzute cauzele care exonerează de răspundere pe cărăuş, dar printre acestea nu este menţionată lipsa dispoziţiei de plată şi a extrasului de cont privind plata mărfii expediate.
Prin urmare, instanţa de fond, în mod greşit, a reţinut că pârâtul este exonerat de răspundere pentru că reclamanta nu a făcut dovada că a achitat în întregime preţul mărfii, astfel că se va admite recursul şi se va modifica sentinţa, în sensul admiterii acţiunii pentru suma de 3.800,19 lei, ce reprezintă contravaloarea pagubei produsă pe timpul transportului.
Conform art. 274 Cod proc. civilă, intimatul va fi obligat să plătească recurentei 402 lei, cheltuieli de judecată, din care 260 lei reprezintă taxa de timbru la acţiunea de fond, iar 134 lei, taxa de timbru pentru recurs.
Notă: Cu privire Ia Convenţia CIM, a se vedea nota de la speţa nr. 230.