Contracte de leasing imobiliar. Neexecutarea obligaţiei de a face de către pârâtă. Consecinţe


C. civ., art. 969, art. 970, art. 1073-1077

La data de 18 august 2002, între reclamantă, în calitate de utilizator, şi pârâtă. în calitate de locator, s-au încheiat 2 contracte de leasing imobiliar cu clauză fermă irevocabilă de vânzare inserată în ambele contracte. Potrivit pct. II art. I, „Locatorul se obligă să transmită dreptul de folosinţă şi posesie, iar utilizatorul să plătească şi să preia bunurile imobile în suprafaţă totală de 186.89 mp”, primul contract, şi 906 mp, al doilea contract. De asemenea, „la expirarea contractului de leasing imobiliar, utilizatorul se obligă să cumpere activul ce facc obiectul contractului de leasing (…)” (pct. IV art. 6 subpet. 4 din ambele contracte); „(…) locatorul garantează că. îndată ce va fi obţinut titlul de proprietate asupra terenului aferent activului, dreptul de proprietate va fi transferat

cătrc SC A.E.L.R. SRL. prezenta clauză valorând promisiune unilaterală de vânzare-cumpărare a terenului” [pct. V art. 8 alin. (2) ]; au determinat preţul în fiecare dintre ele astfel: preţul primului contract de leasing imobiliar este de 200.000.000 lei (ROL), plus TVA. şi o valoare reziduală de 3.000.000 lei (ROL), plus TVA, iar preţul celui de-al doilea contract este de 300.000.000 lei (ROL), plus TVA, şi o valoare reziduală de 5.000.000 lei (ROL), plus TVA.

Părţile au convenit, de asemenea, cuantumul avansului şi al redevenţelor lunare, modalităţile de plată etc. Ambele contracte au avut o durată de un an. prelungită ulterior, prin actele adiţionale nr. 2 din 18 august 2008. cu încă trei ani. până la 18 august 2006.

Părţile au convenit, totodată, prin art. 3 lit. c). ca. la expirarea duratei leasing-ului, imobilele sa fie vândute reclamantei în condiţiile convenite, în carc sens. prin art. 6.4 din fiecare contract, s-a prevăzut că ..utilizatorul se obligă irevocabil să cumpere activul ce facc obiectul contractului de leasing, iar locatorul trebuie să aibă în vedere vărsămintele efectuate anterior cu titlu de redevenţă, procedându-se la regularizarea acestora şi a plăţilor totale efectuate”.

Prin „Notele scrise” depuse la dosar la 26 mai 2009, pârâta confirmă faptul că reclamanta a achitat în întregime preţul stabilit prin art. 6 din cele două contracte de leasing.

în temeiul acestor clauze contractuale, prin adresele nr. 57 şi nr. 56 din 14 octombrie 2008, reclamanta a notificat pârâta să se prezinte în ziua de 31 octombrie 2008 la sediul notarului public pentru încheierea contractelor de vânzare-cumpărare, dar pârâta nu s-a prezentat. Confirmarea acestei situaţii rezultă din încheierile de certificare nr. 9806 şi nr. 9807 din 31 octombrie 2008.

în raport de probele menţionate. Tribunalul arbitral a reţinut că reclamanta, în calitate de utilizator, şi-a executat obligaţia de plată a preţului asumată prin cele două contracte de leasing imobiliar, fapt recunoscut expres şi de pârâtă prin notele depuse la 26 mai 2009.

Ţinând seama de cele expuse şi având în vedere dispoziţiile art. 969 şi art. 970, art. 1073-1077 C. civ., precum şi clauzele contractelor de leasing cu clauză fermă irevocabilă de vânzare-cumpărare. Tribunalul a reţinut că acţiunea este întemeiată şi a dispus admiterea ei. în consecinţă, a constatat intervenită între părţi vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile (construcţii) care formează obiectul celor două contracte de leasing imobiliar, hotărârea urmând să ţină loc de act autentic de vânzarc-cumpărarc.

în ceea ce priveşte terenurile aferente celor două construcţii. Tribunalul a reţinut că, în conformitate cu art. 8. al cărui cuprins este identic în ambele contracte, pârâta s-a obligat să transfere reclamantei numai dreptul de folosinţă pentru cele două terenuri, garantând reclamantei că. după ce va obţine titlul de proprietate asupra acestor terenuri, dreptul de proprietate va fi transferat reclamantei. Din probele administrate nu rezultă că reclamanta ar fi obţinut titlul de proprietate asupra terenurilor în cauză, fapt confirmat şi de reclamantă prin cererea precizatoare a acţiunii. Astfel fiind. Tribunalul a admis acţiunea şi în ceea ce priveşte capătul de cerere referitor la terenuri şi prin hotărârea prezentă a constatat numai transmiterea către reclamantă a dreptului de folosinţă a acestora.

Sentinţa arbitrală nr. 287 din 27 noiembrie 2009