Prevedere contractuală conform căreia prestarea serviciului se face funcţie de posibilităţile financiare ale beneficiarului – Clauză penală – Obligare a asociaţiei de locatari la plata penalităţilor de întârziere (da) – Art. 1066 şi urm. C.civ.
CSJ, s.com., dec. 972/1999 recurs d dec. 234/1998 a C.Ap. laşi, s.civ.
Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului rezultă că între reclamantă şi pârâtă s-a încheiat contractul economic nr. 964/1994 şi actul adiţional nr. 1/1995, potrivit cărora reclamanta Regie Autonomă de Gospodărie Comunală, Locativă şi Transport Călăraşi Vaslui a furnizat energie termică pârâtei Asociaţia de locatari nr. 36 din Vaslui, care avea obligaţia să achite la termen contravaloarea serviciilor.
întrucât pârâta nu a achitat la termenul contractual contravaloarea serviciilor de gospodărie comunală, respectiv de furnizare de energie termică, reclamanta recurentă a calculat penalităţi de 0,15% pentru fiecare zi de întârziere în valoare de 12.531.109 lei în conformitate cu clauza penală prevăzută la art. 18 din Contractul de Furnizare de Energie Termică nr. 964/1994 încheiat de părţi şi de asemenea în conformitate cu prevederile art. 13 din actul adiţional nr. 1/995, care face parte integrantă din contractul anterior menţionat, care la art. 13 prevede: “în caz de neplată in termen, prestatorul va calcula majorări conform Legii nr. 76/1992 cu modificările ulterioare’1.
Observând că părţile au convenit expres prin contract (cap. III, art. 4) ca prestarea serviciului să se facă în funcţie de posibilităţile financiare ale beneficiarului, iar în caz de neplată să se întrerupă efectuarea serviciilor prestate (cap. VIII, art. 15), instanţa de apel a decis că în caz de neplată la termen datorită imposibilităţii beneficiarei de a achita la termen preţul prestaţiei, neputându-se reţine culpa debitoarei, nu există temei legal pentru obligarea acesteia la plata daunelor-interese reprezentate de penalităţile legale. Ţinând seama de dispoziţiile existente în contractul încheiat între părţi şi de faptul că penalităţile convenite prin clauza penală, reprezintă daune interese compensatorii de natură a acoperi creditorului pagubele cauzate prin întârziere, sancţionând în acelaşi timp culpa debitorului pentru neîndeplinirea obligaţiei, recursul reclamantei trebuie admis şi pârâta obligată la penalităţi de întârziere în plată, cum corect a reţinut instanţa de fond – Tribunalul Vaslui.