Dacă se constată că la data comercializării produselor persoana în cauză avea autorizaţie, pe care însă nu a fost în măsură să o prezinte organului de control, fapta nu constituie contravenţie.
(Secţia comercială, decizia nr. 21/25.04.1995)
Prin cererea înregistrată la 17.10.1994, contestatorul M.C. a solicitat anularea procesului verbal seria Z. nr. 0338029, încheiat la 21.09.1994, de către Serviciul Poliţie Metrou.
Prin sentinţa civilă nr. 11.030, pronunţată la 20.11.1994, Judecătoria sectorului 3 Bucureşti respinge, ca neîntemeiată, plângerea.
Pentru a da această soluţie, instanţa de fond a reţinut că plângerea formulată de contravenient nu a fost motivată.
împotriva acestei sentinţe a formulat recurs contravenientul.
în motivarea recursului se arată că nu a fost legal citat la termenul Ia care a fost soluţionată plângerea, motiv pentru care nu s-a prezentat în instanţă.
Se mai arată că faptele reţinute în procesul verbal de contravenţie au fost stabilite eronat, deoarece contravenientul este în posesia autorizaţiei pentru prestarea activităţii comerciale în staţia de metrou Grozăveşti.
în dovedirea celor susţinute, recurentul a depus la dosarul cauzei autorizaţia nr. 20 din 5.09.1994, eliberată de Sindicatele Libere Metrou Bucureşti.
Din actele şi lucrările dosarului, rezultă că recurentul a fost sancţionat contravenţional pentru comercializarea, în staţia metrou Grozăveşti, a unor produse, fără autorizaţie.
Contravenientul a depus la dosarul cauzei autorizaţia nr. 20 din 5.09.1994, care i-a fost eliberată anterior datei de 21.09.1994, când s-a încheiat procesul verbal de contravenţie, astfel încât rezultă că la data constatării contravenţiei era în posesia acesteia, chiar dacă nu a fost în măsură să o prezinte organului de poliţie, la data controlului.
Faţă de cele de mai sus, se va admite recursul, se va casa sentinţa atacată, iar pe fond, se va admite plângerea şi se va anula procesul verbal de contravenţie.