Atâta timp cât exportul s-a efectuat în luna mai 1993, anterior eliberării licenţei, corect a procedat Garda Financiară reţinând că exportul nu a fost făcut în condiţiile legii, fapta constituind contravenţie.
(Secţia comercială, decizia nr. 9/1.02.1995)
M.F. – Garda Financiară a înaintat la Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, la 14.03.1994, plângerea S.C. “L.C.R.C.” – S.R.L. Bucureşti împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 0058632 / 11.01.1994.
Prin sentinţa civilă nr. 6.196/7.06.1994, Judecătoria sectorului 3 a respins ca neîntemeiată plângerea.
împotriva acestei sentinţe contravenienta a introdus recurs, arătând că a primit licenţa de export pe anul 1993, pe care a respectat-o, iar exporturile au fost efectuate în baza acestei licenţe; prin operaţiunile efectuate s-a compensat exportul cu importul, deci s-a respectat obligaţia de încasare a valutei pentru export, menţionând că exportul s-a efectuat în contul cesiunii creanţelor partenerului extern, prezentând şi contractul de cesiune.
Din examinarea situaţiei prezentate se constată că, contestatara reiterează susţinerea de la instanţa de fond, invocând eliberarea licenţei pe 1993, după cererea sa, formulată în aprilie, când a efectuat şi exportul, deci eliberându-se licenţa pentru întreg anul 1993, ea este aplicabilă şi exportului efectuat în luna aprilie.
O atare susţinere nu poate fi reţinută, întrucât simpla cerere de eliberare a unei licenţe de export nu echivalează şi cu primirea acesteia.
Contravenienta nu avea calitatea de a efectua exportul, decât după eliberarea licenţei de export.
Atâta timp cât exportul s-a efectuat în luna mai 1993, anterior eliberării licenţei, corect a procedat Garda Financiară, reţinând că exportul nu a fost făcut în condiţiile legii.
Referitor la compensarea unor plăţi în valută, pe baza unor contracte de cesiune cu parteneri externi, o atare situaţie este irelevantă, fiind vorba de alte firme şi de alte produse.
Faţă de cele de mai sus, urmează a se respinge recursul.