Contravenţie. Plângere contravenţională. Termen.


Termenul de 15 zile, înlăuntrul căruia se poate face plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, curge de la data comunicării şi nu de la data întocmirii procesului verbal.

(Secţia comercială, decizia nr. 3/30.11.1993)

Prin sentinţa civilă nr. 70/8.01.1993, pronunţată de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti, s-a respins, ca tardiv formulată, plângerea petentei S.C. „S.” -S.A. Bucureşti împotriva procesului verbal nr. 1.468/1992, întocmit de A.D.P. sector 5 Bucureşti, în baza căruia petenta a fost amendată cu suma de 1.500 lei.

în motivarea acestei soluţii s-a reţinut că petenta nu a respectat dispoziţiile legale şi a introdus plângerea după trecerea termenului de 15 zile de la întocmirea procesului verbal.

împotriva sentinţei a declarat recurs petenta, motivând că hotărârea pronunţată este netemeinică şi nelegală, deoarece instanţa nu a ţinut seama de prevederile art.31 din Legea nr.32/1968, aplicabile în speţă.

Analizând motivele de recurs, ţinând seama de actele depuse la dosarul cauzei, tribunalul constată că recursul este întemeiat.

în speţă, este vorba de o plângere formulată împotriva unui proces verbal de contravenţie, prin care unitatea “S” – S.A. Bucureşti a fost amendată de A.D.P. sector 5 pentru faptul de a nu fi luat măsuri de remediere a avariilor la reţeaua publică de apă potabilă.

Fiind aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968, greşit instanţa a pronunţat o sentinţă cu încălcarea art.31 din acest act normativ, care prevede că termenul de 15 zile, înlăuntrul căruia se poate face plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, curge de la data comunicării şi nu de la data întocmirii actului. Din actele dosarului rezultă că procesul verbal în discuţie a fost primit de petentă la 23.10.1992, iar plângerea a fost înregistrată la A.D.P. sector 5 la 6.11.1992, sub nr. 1.468, deci înlăuntrul termenului legal.

în consecinţă, recursul urmează a fi admis, iar sentinţa va fi casată.

Cum instanţa s-a pronunţat numai pe excepţie, fără a se intra în fondul pricinii, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 312 alin. 2 Cod proc. civilă, cauza urmează a fi trimisă spre soluţionare Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti.

Notă: în legătură cu Legea nr. 32/1968, a se vedea nota de la speţa nr. 261.