Plângerea împotriva procesului verbal de contravenţie se formulează în termen de 15 zile de la data de când s-a luat cunoştinţă de acesta. Depunerea plângerii cu depăşirea acestui termen, conduce la respingerea ei ca tardivă.
(Secţia de administrativ, decizia nr. 111/1997)
Prin cererea înregistrată la acest tribunal la data de 4.02.1997, S.C. „G.S.I.” – S.R.L. declară recurs împotriva sentinţei civile nr. 5.751/5.11.1996, pronunţată de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti.
în motivarea recursului, recurenta arată că Judecătoria sectorului 5 a pronunţat sentinţa civilă menţionată, în lipsa sa, iar, pe de altă parte, consideră că plângerea împotriva procesului verbal de contravenţie a fost făcută în termen legal, considerând că, în mod greşit, s-a respins ca tardivă.
Din actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine următoarele:
Prin sentinţa civilă nr. 5.751 din 5.11.1996, Judecătoria sectorului 5 a admis excepţia tardivităţii formulării plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei seria A, nr. 087600/226 din 11.03.1996, invocată de Garda Financiară, respingându-se plângerea intentată de S.C. „G.S.I.” – S.R.L.
Astfel, judecătoria a reţinut că S.C. „G.S.I.” – S.R.L. a fost sancţionată contravenţional pentru neprezentarea la control a documentelor justificative şi contabile referitoare la modul în care au fost îndeplinite obligaţiile fiscale, cu amenda de 1.000.000 lei.
Societatea comercială contravenientă a formulat plângere împotriva procesului-verbal de contravenţie, pe care a înregistrat-o la Judecătoria sectorului 5, la data de 28.03.1996.
Judecând plângerea, Judecătoria sectorului 5 a reţinut că procesul verbal de contravenţie a fost înmânat în aceiaşi zi (11.03.1996) în care s-a emis, aspect consemnat chiar în acest înscris.
Astfel, au trecut mai mult de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
Tribunalul reţine că la data depunerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, petenta S.C. „G.S.I.” – S.R.L. a primit termen în cunoştinţă, dar nu s-a mai prezentat la cele 3 termene de judecată acordate şi nici nu a cerut judecarea cauzei în lipsă.
Aşa fiind, tribunalul va respinge recursul ca neîntemeiat , nefiind întrunite cerinţele art. 304 pct. 5 Cod proc. civ..
S-au verificat din oficiu şi aspectele prevăzute de art. 304 Cod proc civ., dar nu s-au constatat alte motive de recurs.